Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

U znak zahvale vatrogascima: Otvorena prva izložba u obnovljenom Gradskom muzeju Požega

U znak zahvale vatrogascima: Otvorena prva izložba u obnovljenom Gradskom muzeju Požega

U Gradskom muzeju Požega kriju se odgovori na pitanja kako su izgledali početci požeškog vatrogastva, tko su njegovi doajeni te kako su opstali i u najizazovnijim vremenima.

Naime, Gradski muzej Požega otvorio je svoju prvu izložbu u obnovljenom ruhu, a izložba „Plamen hrabrosti“ pripremljena je u prigodi obilježavanja 150 godina djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega i 25 godina Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege te u čast svim nekadašnjim, sadašnjim i budućim požeškim vatrogascima.

- Čast mi je što večeras otvaramo prvu izložbu u novoobnovljenom muzeju i u novoj prekrasnoj izložbenoj dvorani koja je dobila ime po našem osnivaču, Juliju Kempfu. Nakon otvorenja novog stalnog postava i samog muzejskog kompleksa, slobodno možemo reći da je ovo još jedan povijesni dan za naš muzej i grad - rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega, Ljiljana Marić.

DVD Požega je najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u Požeško-slavonskoj županiji, a u prigodi obilježavanja visoke obljetnice izdana je i monografija čiji je glavni autor Juraj Zelić, dugogodišnji zapovjednik i tajnik DVD-a Požega.

- Ovom izložbom, a prethodno i promocijom monografije, dan je kratki presjek povijesnih zbivanja i rada požeških vatrogasaca kroz stoljeće i pol. Velika hvala Gradskom muzeju, ravnateljici i svim djelatnicima muzeja, posebice autorici izložbe Ivani Domanović koji ovom izložbom, kao i svih prethodnih godina, sudjeluju u organiziranju i pisanju prigodnih materijala. Ovom prigodom valja spomenuti velik doprinos Grada Požege, osnivača društva i Požeško-slavonske županije koji su oduvijek materijalno skrbili o uvjetima u kojima požeški vatrogasci žive i rade – rekao je Zelić.

O samoj izložbi upoznala je kustosica Povijesnog odjela Gradskog muzeja Požega i autorica izložbe Ivana Domanović uputivši zahvale DVD-u Požega i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Požege na vrijednoj posudbi te DVD-u Srednji Lipovac na posudbi stare zaprežne ručne štrcaljke.

Izložba sadrži originalne fotografije i dokumente iz povijesti društva, vatrogasne zastave, radnu, zaštitnu i svečanu odjeću, plakete, medalje i spomenice, a otvorena je do 2. studenoga 2024. godine.

- Vatrogasci su oduvijek bili simbol hrabrosti, nesebičnosti i požrtvovnosti i zapravo naši su svakodnevni heroji koji stavljaju svoje živote na kocku kako bi obranili naše živote, obitelji, domove i zajednicu. Ovom izložbom željeli smo im odati počast i zahvalnost za sve što su učinili za naš grad u proteklih 150 godina i ono što i dalje čine za našu Požegu – istaknula je Domanović.

Otvorenju izložbe nazočili su i gradonačelnik Grada Požege i saborski zastupnik Željko Glavić te zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

- Zahvaljujem autorici izložbe što će nas i na ovaj način podsjetiti na bogatu povijest DVD-a Požega, zahvaljujem Gradskom muzeju koji je osvanuo u novom modernom ruhu s kojim ćemo se dugo vremena ponositi, ali i svima vama koji ste došli pogledati ovu izložbu i time još jedanput iskazati poštovanje svima koji su tijekom ovih 150 godina čuvali ovu prelijepu tradiciju – rekao je Glavić.