Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Zavirite u RCK Panonika: Spoj tradicije i modernog za poljoprivredu 21. stoljeća

Zavirite u RCK Panonika: Spoj tradicije i modernog za poljoprivredu 21. stoljeća

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicima je obišla radove na kultnoj požeškoj Ratarnici gdje je u tijeku dogradnja i adaptacija Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Na staroj zgradi Poljoprivredno-prehrambene škole većina građevinsko-obrtničkih i instalaterskih radova je dovršena te preostaje obrada podova, završno ličenje zidova, fina montaža instalacija i rasvjete, montaža sanitarija te restauriranje ulaznih vrata.

U dograđenom dijelu, dovršava se ugradnja stolarije i bravarije, završavaju se radovi na instalacijama, a u tijeku je postavljanje spuštenog stropa i gletanje zidova nakon čega će također uslijediti završni radovi te dovršetak vanjskog uređenja oko nove i stare zgrade - spoja tradicije i modernog.

Paralelno, uz infrastrukturna rješenja i nabavu opreme, projektom uspostave organizacijskih, programskih i kadrovskih uvjeta funkcioniranja RCK Panonika razvijeno je i verificirano novo zanimanje Agroprocesnitehničar, dok je u sklopu obrazovanja odraslih razvijeno 12 formalnih i 18 neformalnih programa jer će uz srednjoškolsko obrazovanje na Ratarnici biti i centar cjeloživotnog obrazovanja odraslih.

- U Požeško-slavonskoj županiji poljoprivreda nam je strateška grana razvoja.  Uz Regionalni centar kompetentnosti Panonika, nedavno smo dobili Odluku o financiranju projekta Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Kada ih zbrojimo, govorimo o 25 milijuna eura za poljoprivredu na području županije u samo nekoliko godina, od čega su većina sredstva iz europskih fondova – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Podsjetimo, prije godinu dana Poljoprivredno-prehrambena škola Požega reimenovana je regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivrednom podsektoru te je cilj potaknuti mlade na bavljenje poljoprivredom.

- Uz infrastrukturne projekte koje provodimo, tu su i redovne potpore poljoprivrednicima koje županija dodjeljuje, kao i županijska stipendija za sve učenike prvih razreda Poljoprivredno-prehrambene škole kojom je cilj potaknuti naše mlade na usmjeravanje prema poljoprivredi - rekla je Jozić.

Nositelj projekta Uspostave infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Panonika je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a provodi ga u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom i Srednjom školom Stjepana Sulimanca u Pitomači te uz tehničku pomoć Razvojne agencije Požeško-slavonske županije. Sredstva za provedbu osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj i dijelom iz proračuna Požeško-slavonske županije.