Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Županica Jozić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Sisku

Županica Jozić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Sisku

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, u Sisku je predsjedao sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina na kojemu su sudjelovali i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te načelnik Općine Jakšić i zamjenik predsjednika Hrvatske zajednice općina, Ivica Kovačević.

Premijer je istaknuo kako je to već šesnaesti po redu sastanak tog tipa, a prvi je održan u Zagrebu, 19. prosinca 2016. godine.

- Moram osobno kazati da nam je taj potez omogućio jednu novu vrstu privilegiranog sustavnog dijaloga koji je osigurao da bolje razumijemo koje su potrebe županija, gradova i općina - rekao je Plenković u uvodnom govoru.

Na dnevnom redu našlo se nekoliko aktualnih točaka. Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podnio je Izvješće o obnovi i revitalizaciji potresom pogođenih područja, o ublažavanju posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi govorio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, o mjerama za borbu protiv klimatskih promjena govorila je ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs govorio je o aktivnostima u okviru daljnjeg unaprjeđenja standarda sustava obrazovanja, dok je o ulozi različitih dionika u razvoju primarne zdravstvene zaštite govorio ministar zdravstva Vili Beroš.

Uz raspravu o spomenutim temama, pokrenuta je i rasprava o nizu drugih pitanja. Među ostalim, ishod sastanka Vlade Republike Hrvatske sa županima je odgoda početka nastave pa će tako učenici u školske klupe krenuti od 9. rujna, a glavni razlog je produžetak turističke sezone. 

- Na inicijativu niza dalmatinskih i župana obalnih županija te u prethodnoj konzultaciji s Vladom i ministrom Fuchsom dogovorili smo da školska godina umjesto planiranog 2. rujna, počne 9. rujna u cijeloj Hrvatskoj. Takav je dogovor sa svim županima i gradonačelnikom Zagreba i to je važna obavijest jer je bitno da početak mogu planirati svi roditelji i zaposlenici u obrazovanju – rekao je Plenković.