Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Požeško-slavonska županija pruža potporu projektu Hrvata izvan Domovine

Požeško-slavonska županija pruža potporu projektu Hrvata izvan Domovine

Brinući o očuvanju i jačanju položaja i identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske te očuvanju kulturne baštine, Požeško-slavonska županija osigurala je financijsku potporu za projekt Franjevačkog samostana Rama – Šćit.

Naime, u Franjevačkom samostanu Rama – Šćit, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i gvardijan Franjevačkog samostana Rama – Šćit, fra Andrija Jozić, potpisali su ugovor o financijskoj potpori kojim je osigurano dvadeset tisuća eura za izgradnju galerije i knjižnice u sklopu samostana. Sredstva su osigurana u sklopu programa pomoći Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

- Ramljaci su velik dio naše zajednice koji su svojim radom i vrijednostima tu zajednicu i oplemenili. Iz tog razloga i zato što Požeško-slavonska županija u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave u okviru proračuna ima predviđena mala sredstva koja su namijenjena za programe Hrvata izvan Republike Hrvatske, smo ovdje u Rami. Početkom ove godine potpisali smo ugovor s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji i njima smo dodijelili dvadeset tisuća eura za njihove programe i projekte. Danas smo s vama potpisali ugovor na isti iznos za projekte koje imate, a to je izgradnja galerije i knjižnice u okviru Franjevačkog samostana Rama – Šćit. Iznos nije velik, ali je od srca i od naroda koji živi u Požeško-slavonskoj županiji te ovom gestom na neki način jačamo odnose koji su živi i koji su prisutni već šest desetljeća – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Uz Požeško-slavonsku županiju, u potpori sudjeluje svih pet gradova i općina s područja županije pa su tako potpisu ugovora prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Požeško-slavonske županije i gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević te predsjednica Ramske zajednice Požega, Ivana Ivanika.

- Ramljaci su u svojoj povijesti proživljavali teške trenutke i u Zlatnoj dolini, kako nazivamo Požeško-slavonsku županiju, našli su svoja vrla ognjišta i koliko imam kontakata kod vas su dočekani kao svoji. Ima li išta ljepše nego to? Vaša gesta što ste došli ovdje i što ste imali sluha za potrebe naše zajednice je velika stvar i upućujem vam jedno iskreno hvala. To dokazuje vašu ljubav i dokazuje svim iseljenim Ramljacima da ih cijenite – rekao je gvardijan Franjevačkog samostana Rama – Šćit, fra Andrija Jozić.

Na području Požeško-slavonske županije živi oko pet tisuća iseljenih Ramljaka i njihovih potomaka, a vrijedno je spomenuti da je vrlo aktivna i Ramska zajednica Požega, kao i KUD „Zavičajno društvo Rama Pleternica.“ Najveća je to zajednica doseljenika pa je tako, uz izaslanstvo Požeško-slavonske županije, na svetoj misi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šćitu, bio i znatan broj vjernika s područja županije, a svetu misu služio je velečasni Tomislav Varela iz Župe sv. Leopolda Mandića Požega.