Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Posjet učenika iz Subotice: „Neka vam ovo bude poticaj da nastavite čuvati svoj identitet“

Posjet učenika iz Subotice: „Neka vam ovo bude poticaj da nastavite čuvati svoj identitet“

Kako projekti imaju širi kontekst od onog vidljivog, a baština je ta koja spaja i udaljenija mjesta, dokaz je i provedena aktivnost projekta „Baština koja spaja!“ na kojemu su partneri Požeško-slavonska županija i Udruga Hrvatska čitaonica iz Subotice.

U okviru zajedničke aktivnosti spomenutog projekta, dvadesetero učenika koji su protekle školske godine postigli zapažene rezultate na natjecanjima u nastavi na hrvatskom jeziku iz Subotice i okolice, boravili su na studijskom putovanju u Požeško-slavonskoj županiji.

Tijekom tri dana posjetili su neke od znamenitosti županije, od Gradskog muzeja Požega, Požeške kuće i Gradske knjižnice Požega, do Državne ergele u Lipiku, interpretacijskih centara Terra Panonica i Muzej bećarca u Pleternici, Kuće panonskog mora i Aquaparka Shhhuma u Velikoj.

Također, posjetili su i zgradu Požeško-slavonske županije gdje im je dobrodošlicu izrazila županica, Antonija Jozić.

- Iako vi još vjerojatno ne razmišljate što su to projekti i što se sve može financirati njima, nadam se da smo vam vašim putovanjem barem malo približili i projekte, ali i našu, kako ju mi volimo zvati zlatnu Požeško-slavonsku županiju. Neka vam boravak ovdje ostane lijepa uspomena i poticaj da nastavite čuvati svoj identitet i njegovati hrvatski jezik i običaje - rekla je Jozić zahvalivši partnerima iz Subotice na suradnji. 

Osim aktivnosti studijskog putovanja u Požeško-slavonsku županiju, projektom „Baština koja spaja!” predviđena je i nabava opreme za oba partnera, a realizaciju cjelokupnog projekta u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. godinu financira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.