Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Bogatstvo tradicije: Održana 41. Međunarodna smotra izvornog folklora Lidas

Bogatstvo tradicije: Održana 41. Međunarodna smotra izvornog folklora Lidas

Međunarodna smotra izvornog folklora Lidas, ove godine u svom 41. izdanju, ponovno je pleterničkim ulicama raspršila svu ljepotu i raznolikost baštine, tradicijskih plesova i napjeva.

- Ponosna sam ispred domaćina vidjeti vas u ovolikom broju, to je garancija da naša baština živi, jer vi ste svjedoci kako se ona prenosi s koljena na koljeno. Ne moramo se bojati za budućnost ako nastavimo ovako. Vidjeli smo naše mališane u povorci, oni su dokaz da radimo kako trebamo i poticaj da idemo s tim dalje – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.  

Smotra folklora dio je niza događanja pod nazivom „Lipanj u Pleternici“, a otvorio ju je je zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

- Ova naša zlatna Slavonija i Zlatna dolina ne bi bili tako lijepi i zlatni bez Lipnja u Pleternici i Lidasa koji već 41. godinu njeguje naše izvorne vrijednosti i identitet. Čestitke organizatorima koji iz godine u godinu podižu i kvalitetu i standarde manifestacije, a svima nama želim da se lijepo provedemo i uživamo u ljepoti nošnje i izvornom zvuku – rekao je Troha.

Održan pod pokroviteljstvom Grada Pleternice i u organizaciji KUD-a Orljava, Lidas je osim nastupa na Trgu bećarca, posjetiteljima donio i tradicionalni mimohod folkloraša, konjskih zaprega i jahača.

Uz domaćine, Kulturno umjetničko društvo Orljava i dječju sekciju društva, nastupili su i KUD “Odvorci” Grgurevići, HKUD “Radost” Sela, MPS “Grabarčani” Grabarje, KUD „Šokadija“ Ladimirevci, KUD „Seljačka sloga“ Prekopakra, KUD “Branimir 888” Muć, KUD “Smilje” Slavonski Brod, HKD “Napredak” Busovača, HKUD “Slavonija” Jakšić te “HKUD “Valpovo 1905” Valpovo.