Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

6. Halštatski dani u Kaptolu otkrivaju modne kombinacije iz starijeg željeznog doba

6. Halštatski dani u Kaptolu otkrivaju modne kombinacije iz starijeg željeznog doba

Općina Kaptol, u suradnji s Turističkom zajednicom Zlatni Papuk i ove godine organizator je manifestacije „Halštatski dani“ koja popularizira arheologiju i arheološki lokalitet Kaptol, najznačajnije nalazište starijeg željeznog doba na području kontinentalne Hrvatske.

Trodnevna manifestacija održava se u sklopu obilježavanja Europskih dana arheologije i Dana Općine Kaptol uz temu "Tekstil u željeznom dobu", a započela je međunarodnom konferencijom te otvorenjem izložbe „Dressing the past – Hallstatt period costume from Austria“ i 3D izložbe „Priče iz prošlosti – Putovanje u izgubljene krajolike“.

- Tema nam je uvijek neka druga vezana uz starije željezno doba, naš ponos i naša nalazišta koja se nalaze ovdje u Kaptolu. Prije svega, moram se zahvaliti profesoru Potrebici i ekipi iz Arheološkog muzeja i s fakulteta koji uporno rade, svake godine donesu nam novu spoznaju iz tog doba. S obzirom na to da se i sada radi gore, kako bismo mi u Kaptolu rekli „ispod brda“, nadamo se da će i ove godine biti neki značajan nalaz – rekao je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

Halštatski dani realizirani su uz pomoć partnera u Udruzi Staza željeznog doba Podunavlja, a to su Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja i Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Halštatski dani nas po šesti put podsjećaju što je nekada ovdje bilo, a i obvezuju da u vremenima koja dolaze još više i bolje približimo široj javnosti, sinergijom fokusa znanstvene zajednice i fokusa općine i županije, stavljajući halštatsku kulturu u turistički kontekst  – rekao je Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije.

Osim izložbi i predavanja, u sklopu Halštatskih dana pripremljena je i modna revija, niz radionica, degustacija halštatske hrane te posjet arheološkom lokalitetu Kaptol uz stručno vodstvo.