Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Dan branitelja Grada Požege: „Hrvatski branitelji su pokazali da su djela jača od tisuće riječi“

Dan branitelja Grada Požege: „Hrvatski branitelji su pokazali da su djela jača od tisuće riječi“

Dan hrvatskih branitelja Grada Požege koji se prigodno obilježava na obljetnicu osnutka 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega, ove godine trideset i treću, svečano je obilježen polaganjem vijenaca i odavanjem počasti kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade HV Požega, nakon čega je euharistijsko slavlje u crkvi svetog Lovre predvodio požeški biskup msgr. Ivo Martinović.

Program obilježavanja nastavljen je odavanjem počasti hrvatskim braniteljima na mjestu na kojemu je postrojena slavna postrojba, na stadionu Nogometnog kluba u Vidovcima.

Upravo u Vidovcima, 13. lipnja 1991. godine, postrojen je 63. samostalni bataljun ZNG-a, jedna od najstarijih postrojbi iz Domovinskog rata, koja je u jesen iste godine postala okosnica 123. brigade Hrvatske vojske na čelu s generalom Miljenkom Crnjcem.

Počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima odali su predstavnici Udruge ratnih veterana 63. samostalne bojne ZNG-a Požega i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rada Požeško-slavonske županije, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Požege Željko Glavić, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s izaslanikom ministra Stjepanom Sučićem, izaslanstvo Ministarstva obrane na čelu s izaslanikom ministra Slavkom Matijevićem, izaslanstvo vojarne 123. brigade HV na čelu s zamjenikom zapovjednika pukovnikom Ivicom Mandićem, načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić te delegacija vojske i policije, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić zajedno s čelnicima gradova i općina, izaslanstvo Grada Požege, Udruga hrvatskih branitelja Dervišaga i Mjesni odbori Vidovci i Dervišaga, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Kutjevo, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice Požeško-slavonske županije te izaslanstvo Socijaldemokratske partije Požeško-slavonske županije.

- Dok god postojimo sjećat ćemo se žrtve naših poginulih branitelja. Zahvaljujem na vašem dolasku i želim da ovaj dan provedemo kako smo i naučili u duhu zajedništva i dobrih odnosa  - rekao je voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grada Požege Tomica Galović, čestitavši 33. obljetnicu osnutka 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega.

Zahvalu s mjesta s kojeg je sve krenulo uputila je županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić.

- Čast i zadovoljstvo je stajati ovdje na mjestu na kojem je sve krenulo, mjestu na kojemu se osnovala 63. samostalna bojna ZNG-a, a onda kasnije nastala i ponosna 123. brigada koja je ostvarila iznimne rezultate u obrani Republike Hrvatske, pod mudrim i odvažnim vodstvom zapovjednika Miljenka Crnjca. Danas ovdje šaljemo poruku zajedništva, poruku da je Hrvatska izvojevana i izborena devedesetih godina prošloga stoljeća čime se ostvarila težnja hrvatskog naroda da imamo samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. To vrijeme možda nekada olako shvaćamo i našu slobodu i neovisnost ne doživljavamo onako kako bismo trebali. Danas živimo u vremenu u kojem su željeli živjeti naši brojni preci, u tisućljetnoj povijesti našeg naroda kada Hrvatska nije bila slobodna država - rekla je Jozić.

Istaknula je kako svatko u okviru svog radnog mjesta, obitelji i zajednice treba nastaviti graditi Hrvatsku onakvom kakvom su ju sanjali i kakvom ju sanjaju hrvatski branitelji.

- Danas je i blagdan svetog Antuna Padovanskog, a njegova rečenica je bila „Neka šute riječi, a govore djela“. Hrvatski branitelji su svojim djelima tada pokazali da su djela jača od tisuće i tisuće naših riječi i radi tih djela se danas okupljamo, zahvaljujući žrtvi, odvažnosti i hrabrosti, ali naravno slaveći Dan branitelja Grada Požege, svih onih kojih danas nema, ali i svih vas koji ste danas ovdje i aktivni ste dionici naše zajednice – rekla je Jozić.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime čestitke povodom Dana hrvatskih branitelja Grada Požege i 33. obljetnice osnutka 63. „A“ samostalne gardijske ZNG-a Požega uputio je saborski zastupnik i gradonačelnik Požege Željko Glavić.

- Ovdje je prije 33 godine postavljen korijen 123. ponosne i slavne brigade, ovdje su se postrojili pripadnici 63. samostalnog bataljuna i krenuli u nešto tada nepoznato, ali već tada prepoznato. Sjećajući se svih braniteljica i branitelja iz tog vremena, posebno se uvijek sjetimo zapovjednika 123. brigade generala Crnjca, koji nažalost ne može biti s nama, ali je s nama uvijek u mislima. Upravo su pripadnici 123. brigade i sve braniteljice i branitelji koji su sudjelovali u obrani ovih krajeva i Republike Hrvatske, njihova žrtva i djelo, temeljni kamen na kojem stoji uspostava, obrana i opstojnost hrvatske države. Zato vas sve skupa pozivam da se svake godine na ovom mjestu na Dan hrvatskih branitelja Grada Požege okupimo kako sjećanje na te ljude i to vrijeme ne bi otišlo u zaborav, da ga prenesemo generacijama koje dolaze poslije nas – rekao je Glavić, uputivši čestitke i zahvale hrvatskim braniteljima.