Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Nakon 58 godina Požega će imati Državni arhiv

Nakon 58 godina Požega će imati Državni arhiv

Nakon 58 godina, Grad Požega će ponovno imati Državni arhiv, a velika vijest potvrđena je na petoj sjednici Vlade Republike Hrvatske.

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je prijedlog Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Požegi što u prvom redu znači da će se žiteljima Požeško-slavonske županije pojednostaviti niz praktičnih pitanja u rješavanju zahtjeva za pribavljanjem podataka iz arhivskog gradiva.

- Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i ministrici Obuljen Koržinek na potpori i ovoj velikoj vijesti kako za Grad Požegu kao sjedište naše županije, tako i za cijelu Požeško-slavonsku županiju. Ponosni smo jer je današnjim danom realizirana težnja duga 58 godina - rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Današnji Odjel u Požegi davne 1966. godine pripojen je tadašnjem Historijskom arhivu u Slavonskom Brodu, danas Državnom arhivu u Slavonskom brodu te će se osnutkom samostalne arhivske ustanove nakon 58 godina stvoriti odgovarajući uvjeti za razvoj arhivske djelatnosti na području Požeško-slavonske županije.

Uz to, Grad Požega izradio je projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju sadašnje zgrade i izgradnju nove zgrade u Županijskoj ulici.

- Nakon novoobnovljene i dograđene Gradske knjižnice Požega i nedavno otvorenog obnovljenog Gradskog muzeja Požega osnivanjem i izgradnjom nove zgrade Državnog arhiva u Požegi, zaokružit će se jedan povijesno važan ciklus na što smo kao dionici ovog doba izuzetno ponosi - rekao je Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege.

Sredstva za osnivanje i početak rada Državnog arhiva u Požegi osigurana su u Državnom proračunu.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je veliko zadovoljstvo što je Požega dobila Državni arhiv.

- Riječ je o još jednom koraku u izgradnji cjelovite mreže arhiva u Hrvatskoj, a Požega sada dobiva još jednu reprezentativnu kulturnu ustanovu – izjavila je ministrica.

Ujedno, ministrica je istaknula značajna ulaganja u 14 arhiva i arhivska spremišta u protekla dva mandata Vlade Andreja Plenkovića, što je pokazatelj iznimne skrbi za razvoj arhivske djelatnosti u Hrvatskoj. Naglasila je i početak rada Nacionalnog arhivskog informacijskog sustava što hrvatskim arhivima osigurava kvalitetan rad u suvremenom digitalnom okružju.

Foto: dasb.hr