Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Svečanom sjednicom obilježen Dan Osječko-baranjske županije

Svečanom sjednicom obilježen Dan Osječko-baranjske županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj su istaknuti brojni kapitalni projekti najveće slavonske županije, obilježen je Dan Osječko-baranjske županije.

Uz domaćine, predsjednicu Županijske skupštine Ivanu Bagarić i zamjenika župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Matu Lukića, sjednici su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Nataša Tramišak, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuro Hranić, hrvatski župani među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te brojni drugi uzvanici.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić istaknuo je kako se Dan Osječko-baranjske županije obilježava s osobitim ponosom na rad i rezultate koji se kontinuirano bilježe u prethodnih sedam godina i pružaju još više čvrstih razloga za kvalitetan, ugodan, siguran i perspektivan život stanovnika.

- Opravdanost ulaganja u Gospodarski centar i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće potvrdila se već u prvoj godini rada. Sigurno i stabilno okruženje omogućilo je dolazak novih investitora, što potvrđuju i sve popunjenije gospodarske zone diljem županije. Uskoro očekujemo i otvorenje mega pogona američke tvrtke Jabil, što je jedan od najvećih gospodarskih iskoraka u posljednjim desetljećima. Nastojimo biti partner svim našim tvrtkama, osluškujući njihove potrebe prilagođavamo naše potpore i aktivnosti. Broj obrta na području Osječko-baranjske županije iz godine u godinu raste. Svjetski smo priznati centar IT industrije, a gospodarski iskorak omogućio je da danas sa zadovoljstvom govorimo o rekordnoj zaposlenosti. Osječko-baranjska županija trenutno ima ukupno 93337 zaposlenih osoba, što je najviše ikada. To je čak 1186 osoba više nego u ožujku 2023. godine - rekao je Lukić.

Gradonačelnik Grada Osijeka i saborski zastupnik Ivan Radić istaknuo je dobru suradnju između grada i županije na brojnim projektima, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić naglasio je kako je najveći uspjeh promjena percepcije o Slavoniji, pri tome zahvalivši Vladi Republike Hrvatske na pokretanju projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

- Naš zajednički i najveći uspjeh upravo je promjena percepcije o Slavoniji. Onog trenutka kada smo promijenili percepciju, stvari su se počele mijenjati na bolje – rekao je Anušić.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Nataša Tramišak naglasila je kako je Osječko-baranjska županija posljednjih godina preuzela vodeću ulogu i primjer je drugima u smislu kvalitetnog funkcioniranja i razvoja.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je projekt Slavonija, Baranja i Srijem upravo odgovor na lošu percepciju koja je postojala o istoku Hrvatske te je istaknuo i važan projekt novog KBC Osijek kao prioritet idućeg razdoblja.

- Kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem u proteklih osam godina, dakle prva dva mandata naše Vlade, ovdje smo usmjerili 3 milijarde eura u različite projekte, od poljoprivrede, infrastrukture, gospodarstva, vodno-komunalnog gospodarstva, obrazovanja, zdravstva, izgradnje novih centara poput ovog Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije. Taj napredak se itekako vidi, kao i da su i župan i gradonačelnik, uz potporu naravno ministra obrane, učinili napore i za privlačenje stranih ulagača i otvaranje novih radnih mjesta. Osijek je prvi 5G grad u Hrvatskoj prema tome, vidimo paralelan proces zelene tranzicije, digitalne transformacije i dizanja kvalitete života u zaista pulsirajuće u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji i na tome sve čestitke. Vlada Republike Hrvatske je tu da nastavi podupirati brojne u zajedničke projekte, a projekt za ovaj mandat je novi KBC Osijek. S obzirom na to da ovdje gravitira više od milijun ljudi, smatramo da i Osijek, nakon brojnih ulaganja koje smo imali u drugim krajevima Hrvatske, zavređuje modernu bolnicu –  istaknuo je premijer Plenković.