Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Muzej dobra navika: Premijer Plenković otvorio obnovljeni Gradski Muzej Požega

Muzej dobra navika: Premijer Plenković otvorio obnovljeni Gradski Muzej Požega

U godini u kojoj proslavlja stotu obljetnicu, Gradski muzej Požega otvorio je svoja vrata i nastavlja biti kulturno-povijesni centar Požeštine. Novoobnovljena zgrada u kojoj se susreće bogata baština i suvremeni način života sa zbirkom od 100 tisuća predmeta u centru Grada Požege, spremna je ugostiti sve posjetitelje.

Obnovljeni muzej i novi stalni postav otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a uz gradonačelnika Grada Požege i saborskog zastupnika Željka Glavića i požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, otvorenju su prisustvovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, ravnatelj uprave Davor Huška, gradonačelnici, načelnici, predstavnici Hrvatske vojske i policije te drugi gosti i predstavnici kulturnog, gospodarskog i društvenog života grada i županije.

- Srca puna radosti, pozdravljam vas na ovaj povijesni dan, ne samo za naš muzej nego i za Požegu i Zlatnu dolinu. Mnoge generacije mojih prethodnika i kolega sanjale su ovaj dan, a nama sadašnjim djelatnicima, pripala je čast da ovaj san i doživimo i to neposredno pred proslavu stotog rođendana naše ustanove - naglasila je ravnateljica Gradskog muzeja Požega, Ljiljana Marić.

Prilikom otvorenja ravnateljica je spomenula tek neke od zanimljivosti koje novi postav Gradskog muzeja Požega krije, okarakteriziravši kako pruža nezaboravan užitak i putovanje od Panonskog mora do grgurevskih gora.

- Uvjerena sam, posjetite li naš stalni postav, ne samo da ćete otići s više znanja, više ponosa zbog bogate prošlosti i tradicije, više ljubavi prema njenoj sadašnjosti, nego da ćete biti naš stalni posjetitelj povremenih izložbi, brojnih događanja koja pripremamo za vas. Jer, naš muzej je tako dobra navika – rekla je Marić.

Požeški gradonačelnik Željko Glavić istaknuo je kako je ovo velik dan za Požegu i Požeštinu.

- Požega je u osam stoljeća bogate povijesti zapamćena kao grad središte duhovnog, odgojno-obrazovnog, vjerskog, obrtničkog, trgovačkog i društvenog života ovih krajeva, u nekoliko navrata kao sjedište županije, a od nedavno i kao sjedište biskupije. Upravo zbog takvih povijesnih okolnosti, s velikom radošću smo prije tri godine, zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija i razumijevanju ovdje nazočne ministrice, završili i otvorili novoobnovljenu, dograđenu i opremljenu Gradsku knjižnicu Požega, ponosno mogu reći, jednu od najljepših u Hrvatskoj. Danas s posebnim oduševljenjem i radošću uživamo u otvorenju prelijepog Gradskog muzeja u nadi da ćemo u sljedeće tri godine ovaj povijesno važan ciklus završiti izgradnjom Državnog arhiva i tako stvoriti najbolje uvjete za istraživanje, čuvanje i prezentaciju bogate kulturno-povijesne građe ovog kraja - rekao je Glavić.

Sredstva za realizaciju omogućena su kroz Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem u vrijednosti 4.446.214,08 eura te je 479.570,22 eura bespovratnih sredstva osigurano iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za projekt „Požeške bolte“ kroz koji je potpuno rekonstruirana postojeća zgrada, uređen Centar za posjetitelje “Požeška kuća” te opremljen i postavljen stalni postav Gradskog muzeja Požega.

Ukupna vrijednost projekta je 5.407.336,24 eura , a završetkom rekonstrukcije i postavljanjem stalnog postava, Gradski muzej Požega postaje centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada.

- Stanje zgrade zahtijevalo je značajne zahvate što je podrazumijevalo i velika financijska sredstva koja grad nije mogao osigurati. U pravom trenutku prepoznata je prilika i u konačnici je rezultiralo uvrštenjem u Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem. Stoga je posebna čast, što će požeški muzej, jedan od bisera hrvatske Vlade, otvoriti upravo autor tog sporazuma, premijer Andrej Plenković – rekao je Glavić.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako će Gradski Muzej Požega u novom ruhu biti okosnica turističke ponude Požeško-slavonske županije.

- Županija smo koja korača naprijed, ali pri tome nikada ne smijemo zaboraviti našu povijest i ljude koji su ovim ulicama koračali prije nas. Ovo mjesto već stoljeće odgaja brojne generacije, priča bogate priče o Požegi, našoj slavonskoj Ateni, gradu koji je sjedište povijesti, kultura, društva i gospodarska snaga Požeško-slavonske županije. Uvjerena sam kako će, u ovom novom ruhu, Gradski muzej Požega i u godinama koje dolaze odgajati brojne generacije, prenositi im naše temeljne vrijednosti i upoznati ih s brojnim povijesnim licima grada koja su dala svoj obol izgradnji svega onoga što naša Požega danas jest. Radujem se i vjerujem kako će od današnjeg dana Gradski muzej Požega postati i okosnica turističke ponude Požeško-slavonske županije, prezentirajući kulturno-povijesne, društvene i sve ostale turističke potencijale našeg kraja. Mi ćemo i dalje, u zajedništvu Požeško-slavonske županije, naših gradova i općina i uz snažnu potporu Vlade Republike Hrvatske, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, malenim koracima nastaviti činiti značajne pomake u pozicioniranju naše teritorijalno male, ali zlatne županije, na turističkoj karti Europe – rekla je Jozić uputivši čestitke svima uključenima u realizaciju, uz zahvalu Vladi Republike Hrvatske na potpori u brojnim projektima koji se realiziraju diljem županije.

Čestitke na realizaciji uputio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković.

- Čast je biti s vama prigodom otvorenja Gradskoga muzeja Požega, ovog velikog projekta. Požeške bolte, Centar za posjetitelje, sve zajedno se sintetiziralo u ovoj investiciji od 5,4 milijuna eura koja je omogućila da dogradite, opremite i uredite muzej povodom stote obljetnice. Najljepše je kada se neki projekt realizira do kraja, a vi ste došli u tu fazu i to tako da možete biti ponosni na svoju kulturu, povijest, identitet, na predstavljanje baštine grada i Požeštine svim posjetiteljima ovog prekrasnog hrvatskog grada i ovog kraja. Uvjeren sam da će svi koji dođu u Požegu uživati, a vi posjetitelja imate sve više jer se razvijate sjajno kao jedna od naših destinacija kontinentalnog turizma i ulaganja u tom pogledu u ovaj kraj su izuzetno važna – istaknuo je Plenković.