Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Ressler: „Orijentacija prema umjetnoj inteligenciji pokazuje da Lipik razmišlja o budućnosti“

Ressler: „Orijentacija prema umjetnoj inteligenciji pokazuje da Lipik razmišlja o budućnosti“

Zastupnik u Europskom parlamentu, Karlo Ressler, u pratnji županice Antonije Jozić tijekom posjeta Požeško-slavonskoj županiji, boravio je i u Lipiku, a u zapadnom gradiću županije, među ostalim je posjetio i Centar umjetne inteligencije.

Inače, Ressler je potpredsjednik Odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu Europskog parlamenta, a potporu Centru za umjetnu inteligenciju Lipik dao je među prvima, dok je sada već poznati IT centar, bio ideja.

- Drago mi je ponovno posjetiti Lipik, grad koji se predivno razvija. U nekoliko navrata sam već bio ovdje i uvijek me impresionira napredak koji vidim. Centar za umjetnu inteligenciju i namjera Lipika da pronađe nove niše te da ide u korak s vremenom, ključni su za privlačenje i zadržavanje mladih ljudi. Mladi iz cijele Hrvatske dolaze ovdje, osnivaju obitelji, doprinose razvoju grada i stječu nova znanja o umjetnoj inteligenciji. Veseli me orijentacija Lipika prema umjetnoj inteligenciji jer to pokazuje da ovaj grad razmišlja o budućnosti novih generacija – rekao je Ressler.

Prilikom posjeta, uz županicu, gradonačelnika Grada Lipika Vinka Kasanu, predsjednika Gradskog vijeća Grada Lipika Slobodana Katunara, direktora Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA Dariana Huska te Dejana Iličića, idejnog tvorca lipičkog Centra za umjetnu inteligenciju, Ressler je posjetio neke od stanara poduzetničkog inkubatora koji upravo u  Lipiku razvijaju jedinstvene, inovativne proizvode bazirane na umjetnoj inteligenciji.

Podsjetimo, trenutno šestomjesečno osposobljavanje za programera/programerku umjetne inteligencije u Lipiku pohađa peta generacija polaznika.

- Kada stavimo Lipik u okvire Europske unije možemo reći da je malen, ali kada ga stavimo u okvire inovacija umjetne inteligencije koje europske države razvijaju, Lipik je itekako velik. Čestitam lipičkom timu što su imali odvažnost u pravom trenutku pokrenuti cijelu ovu priču i zahvaljujem zastupniku Ressleru na kontinuiranoj podršci, kako na samim počecima Centra za umjetnu inteligenciju, tako i danas jer nam je važno da se naše potrebe čuju na europskoj razini kako bismo održali kontinuitet razvoja - rekla je Jozić.