Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Na Štamparovim danima u Pleternici najavljen Memorijalni centar doktora Andrije Štampara

Na Štamparovim danima u Pleternici najavljen Memorijalni centar doktora Andrije Štampara

Doktor Andrija Štampar, rođen u Brodskom Drenovcu, davno je rekao kako je prevencija učinkovitija i jeftinija nego liječenje, a upravo ta misao nit je vodilja 16. Štamparovih dana koji se održavaju u Pleternici.

Glavna tema kongresa u organizaciji Udruge narodnog zdravlja doktor Andrija Štampar je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Tako je, osim niza stručnih predavanja i panel rasprava, u sklopu 16. Štamparovih dana održana i radionica o prevenciji međuvršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića Pleternica, kao i javnozdravstvena akcija mjerenja tlaka i šećera u Požegi, Pleternici i Velikoj.

- Ovaj kongres pokrenut je iz entuzijazma tada studenata, a danas respektabilnih liječnika i kongres je koji je iz godine u godinu rastao, došao je do međunarodne razine na čemu možemo zahvaliti svima vama koji djelujete u udruzi, ali i vama koji ste prijavili svoje radove Zdravstvenom odboru koji je sve odradio kako treba da bi bilo na ovako velikoj razini. Doktor Andrija Štampar rođen je u Brodskom Drenovcu i možda još uvijek nije pozicioniran u ovom dijelu Hrvatske na način kako bi to trebao biti. Vjerujem da će se u godinama koje slijede ostvariti veliki san Grada Pleternice da se u Brodskom Drenovcu izgradi Memorijalni centar doktora Andrije Štampara – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije na otvorenju 16. Štamparovih dana.

Kongres koji veliča lik i djelo doktora Andrije Štampara okuplja brojne eminentne predavače iz različitih područja s ciljem ukazivanja na javnozdravstvene probleme kako bi se interdisciplinarnom suradnjom ti problemi i rješavali, a neki od predavača pristigli su i izvan granica Hrvatske.

- Pleternica je izuzetno ponosna jer se ovako važan kongres održava upravo u našem gradu, a ponosni smo i jer je doktor Andrija Štampar rođen na našem području te ćemo ove godine krenuti u izgradnju Memorijalnog centra čime će se zaokružiti priča koju ste vi svi ovdje započeli – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Profesorica Venija Cerovečki ispred Škole narodnoga zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ukazala je kako je doktor Andrija Štampar ostavio neizbrisiv trag u svjetskom zdravstvu.

- Liječnicima iz Europe pokazala sam dvije fotografije, jedna je bila Andrija Štampar, a druga Ante Vuletić i zamolila sam ih da svakako ta dva imena zapamte jer zaista imamo velika imena u našoj povijesti vezana uz razvoj javnog zdravstva. Pridružujem se želji da se osnuje Memorijalni centar doktora Andrije Štampara u ovome kraju i da možemo naše kolege iz Europe dovesti i pokazati to ime na mjestu gdje je rođen jer je uistinu dao jedan veliki civilizacijski iskorak zdravlju  – rekla je Cerovečki.