Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Dan plavih irisa: Osnažimo svijest o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Dan plavih irisa: Osnažimo svijest o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a kako je prevencija najvažnija karika zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, Udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka i ove godine obilježili su Dan plavog irisa i pozvali sugrađanke i sugrađane da se uključe u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva i redovito kontroliraju.

Javnozdravstvenom akcijom želi se podići razina svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva, jer se prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano otkriva tek u oko 18 % pacijenata. Voditeljica službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević istaknula je da na području Požeško-slavonske županije 60 do 80 osoba oboli od raka debelog crijeva.

Podršku javnozdravstvenoj akciji pružili su Grad Požega i Požeško-slavonska županija.

- Ono što medicina može napraviti u borbi proti raka se kod nas radi na vrlo visokoj razini i vrlo uspješno. Ono što kao građani možemo napraviti u borbi protiv raka je preventiva, da osvijestimo da redoviti pregledi nose najveću korist u borbi protiv raka. Jedino uspješno liječenje je otkriti rak u najranijoj fazi, kada je on izlječiv do kraja i kada ne zahtijeva nikakve velike postupke - rekao je gradonačelnik Požege, Željko Glavić.

S obzirom na to da je javnozdravstvena akcija održana na Međunarodni dan sestrinstva, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha uputio je čestitke.

- Pridružujem se pozivu građanima da se odazovu na preventivne preglede. Današnja medicina puno toga rješava ako smo to otkrili na vrijeme. Danas je i Međunarodni dan sestrinstva pa ovim putem svim medicinskim sestrama i medicinski tehničarima čestitam njihov dan - rekao je Troha.

 

Upute za osobe uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva:

Kada vam poštom stigne obrazac suglasnosti potpišite ga i pošaljite besplatno u Zavod za javno zdravstvo. Iza toga ćete poštom primiti testove kojima je moguće ranije otkriti rak debelog crijeva, napravite testove prema uputama i pošaljite besplatno. U slučaju da se otkriju tragovi krvi u stolici što bude slučaj kod oko 5% osoba, kontaktirat ćemo Vas i dogovoriti daljnji pregled.

Odazovite se pozivu na preventivni pregled. Ovaj pregled može Vam spasiti život! Besplatni broj telefona za informacije o sva tri programa je 0800 30 30 34.

Foto: RVA