Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

49. Zlatni glas Zlatne doline: Najbolji Marianna Ilkiv i Divne godine, publika svoj glas dala Luki Samardžiću

49. Zlatni glas Zlatne doline: Najbolji Marianna Ilkiv i Divne godine, publika svoj glas dala Luki Samardžiću

Tamburaši izričaj u Kaptolu ponuđen Kulturno-glazbenom manifestacijom Tambura za dušu došao je do samog vrhunca na 49. Međunarodnom festivalu tamburaških pjesama Zlatni glas Zlatne doline koji je ove godine donio 23 nove skladbe.

Izrazivši kako će odlična posjećenost biti poticaj za razmišljanje o promjeni lokacije, dobrodošlicu je poželio načelnik Općine Kaptol, Mile Pavičić.

- Želim vam svima da se lijepo provedete večeras, da napunite srca i dušu s lijepom glazbom i ponesete tople uspomene s ovog našeg 49. festivala Zlatni glas Zlatne doline. Izvođačima želim puno uspjeha i neka pobjedi najbolji  – rekao je Pavičić.

Festival se održao u organizaciji Općine Kaptol i Turističke zajednice Zlatni Papuk te pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, a pobjednik festivala nastupa na završnoj večeri Zlatnih žica Slavonije u Požegi, dok drugoplasirani po odluci stručnog žirija nastupa na polufinalnoj večeri spomenutog najpoznatijeg tamburaškog festivala u Hrvatskoj.

Festival Zlatni glas Zlatne doline otvorila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

- Slavonci su oni koji su se s glazbom rađali i umirali, glazba je ono što oplemenjuje čovjeka pa je i tradicija koja ovdje traje 49. godina dokaz upravo toga. Želim nam svima jednu ugodnu večer, organizatorima čestitam na organizaciji i vidimo se nagodinu na jubilarnom 50. festivalu Zlatni glas Zlatne Doline u Kaptolu – rekla je Jozić.

Kruna fantastične tamburaške večeri bila je dodjela nagrada najuspješnijima.

Stručni žiri u sastavu Vojislava Temunovića, profesora glazbe i umjetničkog direktora Festivala bunjevačkih pisama, Ane Šmitpeter, profesorice i voditeljice Kaptolačkog tamburaškog orkestra, Valentina Petranovića, profesora u Glazbenoj školi Požega, Tihomira Šmitpetera, dugogodišnjeg glazbenika i učitelja te Jelenka Topića, glazbenog urednika i koordinatora programa festivala, rekao je kako su titulu Zlatnog glasa Zlatne doline zaslužili Marianna Ilkiv, ukrajinska pjevačica iz Gospića i Tamburaški sastav Divne godine sa skladbom Zašto se lažemo.

Drugo mjesto osvojio je Marko Križanović uz pratnju Tamburaškog sastava Misija sa skladbom Naša noć, a trećeplasirani je Tamburaški sastav Ambar sa skladbom Moj ambare.

Najveći broj glasova publike dobio je Luka Samardžić koji je uz pratnju Kaptolačkog tamburaškog orkestra izveo skladbu Nemoj ženo, druga nagrada publike pripala je Tamburaškom sastavu Oraji sa skladbom Idu dani, a treća Ivici Petraviću koji je izveo skladbu Zora je svanula.

Trodnevna manifestacija Tambura za dušu završava se smotrom folklora Šokačko se kolo vije, a Općina Kaptol jamči i nastavak njegovanja tamburaške glazbe. Odmah po zatvaranju festivala, najavljen je i novi te je Dario Lončarević, predsjednik Općinskog vijeća Općine Kaptol otvorio natječaj za nove skladbe koje će se izvoditi na jubilarnom pedesetom Zlatnom glasu Zlatne doline.