Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

U Ruševu održana komemoracija za žrtve komunističkih zločina

U Ruševu održana komemoracija za žrtve komunističkih zločina

U organizaciji Udruge građana "Put, istina i život" u Ruševu je upriličena komemoracija za žrtve komunističkih zločina, odnosno partizanskih jedinica, koje su po ulasku u Đakovo 17. travnja 1945. godine, provodile brojna uhićenja i smaknuća. Tako je skupina od oko 200 ljudi, vojnika i civila, mahom Đakovčana i stanovnika okolnih sela, otjerana u koloni u Ruševo, gdje su po sjećanju preživjelih zvjerski mučeni i ubijeni.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod spomenika na mjesnom groblju i svetom misom u župnoj crkvi Uzašašća Isusova, nakon čega je formirana kolona sjećanja do spomenika žrtvama gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence su položili članovi obitelji žrtava, izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja Ivana Horvat, izaslanstvo Požeško-slavonske županije i Općine Čaglin na čelu sa županicom Antonijom Jozić i načelnikom Daliborom Bardačem, izaslanstvo Grada Đakova predvođeno gradonačelnikom Marinom Mandarićem, Zajednica žrtvoslovnih udruga Osječko-baranjske županije, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika - ogranak Osječko-baranjske županije, predstavnici Udruge Žrtve za Hrvatsku i Udruge građana „Put, istina i život“, predstavnici braniteljskih udruga s područja Požeško-slavonske županije i Osječko-baranjske županije, dobrovoljno vatrogasnih društava te udruga koje djeluju na području Općine Čaglin.