Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Otvorena ovogodišnja Vjeronaučna olimpijada

Otvorena ovogodišnja Vjeronaučna olimpijada

U dvorani svete Terezije Avilske otvoreno je natjecanje iz Katoličkog vjeronauka u kojemu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola s područja Požeške biskupije, što znači da je natjecanje i međužupanijskog karaktera.

Na ovogodišnjem natjecanju, sudjeluje oko 120 učenika s mentorima, a kako se Vjeronaučna olimpijada održava u prostorima biskupijskih katoličkih škola, u ime domaćina obratio se ravnatelj Katoličke Gimnazije s pravom javnosti u Požegi, ravnatelj Ivan Bedeničić.

- U ime Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole, posebno i u ime kolege ravnatelja Frane, želim da vam ovaj dan prođe u dobrom raspoloženju. Tamo gdje su katolici, gdje su vjernici uvijek treba biti i radost. Gledao sam temu vašeg današnjeg natjecanja - Socijalni nauk Crkve, što je posebno aktualno, a posebno me dojmio jedan pasus u vašim programima koji kaže „Vidjeti, prosuditi i djelovati“. Nadam se da ste sadržaj vidjeli, prosudit ćete ga, netko će suditi je li usvojen, a onda preostaje djelovati – rekao je Bedeničić.

Vjeronaučna olimpijada jedinstvena je i po tome što se organizira u suradnji s Katehetskim uredom Požeške biskupije te se predstojnik ureda, velečasni Marijan Pavelić, također obratio prisutnim učenicima i mentorima, uputivši zahvale Požeško-slavonskoj županiji koja je pokrovitelj natjecanja, školama domaćinima i stručnom povjerenstvu.

- Natjecanje iz vjeronauka je specifično, malo se razlikuje od natjecanja iz ostalih predmeta, s jedne strane zato što pokriva područje cijele naše Požeške biskupije što znači da je ovo i međužupanijsko natjecanje, s druge strane kao i sva ostala natjecanja, organizirano je i događa se u suradnji s našom Požeško-slavonskom županijom, Agencijom za odgoj i obrazovanje, a i Požeškom biskupijom. Jako puno ljudi je uključeno, velika žrtva je uložena da se danas ovo natjecanje može odviti, a kroz sve te napore i žrtve htjeli smo pokazati da cijenimo vašu žrtvu i vaš rad. Veliki je uspjeh doći na biskupijsko natjecanje jer je u prvom krugu, na školskoj razini, bilo uključeno preko 50 škola i 500 učenika i doći do ove razine je veliki uspjeh na čemu čestitam vama dragi učenici i vašim mentorima – rekao je Pavelić.

U ime Požeško-slavonske županije, otvorenju natjecanja nazočio je zamjenik požeško-slavonske županice, Ferdinand Troha.

- Danas ovdje u Požegi, u ovoj predivnoj dvorani u samom središtu Požeško-slavonske županije i Požeške biskupije želim poželjeti dobrodošlicu svima koji ste došli iz drugih županija i drugih gradova i općina. Želim da vam ovo natjecanje bude upamćeno po dobrom i da ponesete puno lijepih uspomena. Isto tako, želim svima vama da danas pokažete ono najbolje što znate i što ste donijeli danas u Požegu, a povjerenstvu želim da bude pravedno i poticajno jer danas su ovdje učenici koji su najbolji iz vjeronauka u našoj biskupiji na čemu vam čestitam – rekao je Troha.

Na samom otvorenju natjecanja, predsjednici povjerenstva upoznali su s hodogramom natjecanja, koje će, osim provjere znanja, uključiti i program za natjecatelje, obilazak Požeške katedrale, Dijecezanskog muzeja i Kalvarije.