Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Međunarodni dan starijih osoba: Županica Jozić u posjetu korisnicima Doma za odrasle osobe u Ljeskovici

Međunarodni dan starijih osoba: Županica Jozić u posjetu korisnicima Doma za odrasle osobe u Ljeskovici

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba požeško-slavonska županica Antonija Jozić, zajedno s načelnikom Općine Čaglin Daliborom Bardačem, posjetila je štićenike Doma za odrasle osobe u Ljeskovici i održala sastanak s ravnateljicom Radom Matoš. Iako je dom namijenjen zdravstvenom i psihosocijalnom zbrinjavanju psihički bolesnih odraslih osoba od njihove punoljetnosti do duboke starosti, među korisnicima je najveći broj onih starijih od 65 godina.

- Redovito osmišljavamo i provodimo aktivnosti za naše korisnike pa smo tako i Međunarodni dan starijih osoba obilježili prigodnim programom i svetom misom koju je predvodio naš župnik Milan Klobučar. Tom prigodom nastojali smo posebno razveselili naša četiri najstarija korisnika koji imaju preko 90 godina – rekla je Matoš.

Ustanova koja smješta odrasle osobe s mentalnim poteškoćama aktivno radi od davne 1935. godine pa sve do danas. Kroz povijest je mijenjala ulogu pa i imena, najviše zbog stigme koja se pojavljivala u javnosti, a danas aktivno skrbi o ukupno 285 korisnika, od kojih je 20 zbrinuto u samostalne jedinice organiziranog stanovanja u Požegi.

- Sada smo već treću godinu u projektu Mojih pet kvadrata koji je financiran iz fondova Europske unije, a radi se o projektu kroz koji smo naših 20 korisnika izmjestili u uslugu organiziranog stanovanja u pet stambenih jedinica u Požegi. Provedbom projekta, naši korisnici su dobili novu priliku u životu i žive u jednakim uvjetima kao i svi mi ostali građani županije – dodaje Matoš.

Dom u Ljeskovici jedna je od najvećih ustanova za zbrinjavanje odraslih osoba na području Republike Hrvatske, a uz postojeće kapacitete prisutne su potrebe za njegovim proširenjem. U ovom trenutku završava se projektna dokumentacija, nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvole za gradnju dodatne građevine u sklopu doma. Planirana investicija obuhvatit će izgradnju multifunkcionalnog prostora kojim će se osigurati unaprjeđenje uvjeta skrbi o korisnicima.

- Svjesni smo činjenice da je naše društvo snažno onoliko koliko su jaki najosjetljiviji, a na nama je da svakom članu zajednice pružimo osjećaj pripadnosti svakodnevnim promicanjem inkluzije. U tom kontekstu posebnu pažnju trebamo pružiti našim najstarijim članovima, a vrijedni tim djelatnika Doma za odrasle osobe u Ljeskovici, na čelu s ravnateljicom Matoš, po tom pitanju obavlja lavovski posao – istaknula je županica Jozić prilikom posjeta.