Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Benefiti razvoja moderne poljoprivredne proizvodnje na znanstveno-stručnom skupu „Pametna poljoprivreda„

Benefiti razvoja moderne poljoprivredne proizvodnje na znanstveno-stručnom skupu „Pametna poljoprivreda„

U sklopu projekta Uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Panonika održan je znanstveno-stručni skup pod nazivom Pametna poljoprivreda. Skup je okupio sudionike iz šest hrvatskih županija, uključujući predstavnike srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova iz sektora poljoprivrede, lokalnih i regionalnih jedinica samouprave, nadležnih institucija i  projektnih partnera. Predavači iz Slovenije, Srbije i Hrvatske imali su cilj rasvijetlili budućnost poljoprivrede, uz uključene odgovore na izazove s kojima se susreće poljoprivredna proizvodnja današnjice. 

Na tragu poljoprivrede budućnosti, projektom uspostave RCK Panonika, nositelj projekta Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, postala je bogatija opremom Pametnoga vrta. U ime nositelja projekta, dobrodošlicu je poželjela ravnateljica, Marija Mršo Rajić.

- Nadam se da će ovaj skup izroditi nova znanja i uspostaviti nove kontakte vezane za razvoj pametne poljoprivrede što je izuzetno važno za naše učenike i studente, kako na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi, tako i na fakultetima u cijeloj Republici Hrvatskoj – rekla je Mršo Rajić.

Uz nositelja, u provedbu projekta važnog za obrazovanje mladih poljoprivrednika, uključeni su i partneri Požeško - slavonska županija, Fakultet turizma i ruralnog razvoja Požega, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Kutjevo d.d., Prirodoslovna škola Karlovac, Ekonomska škola Požega i Udruga učeničkih domova RH. Projekt vrijednosti 6,5 milijuna eura u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

- Drago mi je da je naš Fakultet turizma i ruralnog razvoja u istoj priči s našom Poljoprivredno-prehrambenom školom, budućim, ali i starim centrom izvrsnosti kada je u pitanju proizvodnja i prerada hrane. Tema pametne poljoprivrede je izvrstan nastavak i stepenica više jer smo svjesni da izazovi sadašnjice, prehrambena i energetska kriza, meteorološke situacije i ostali izazovi uvjetuju napredak proizvodnje i korištenje modernih tehnologija kako bi se oplemenila poljoprivreda - rekao je zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

Znanstveno-stručni skup održan je u Nastavnoj bazi Fakulteta turizma i ruralnog razvoja Požega - Vinum Academicum u Podgorju. Sudionike je u ime domaćina pozdravio prodekan za razvoj i poslovanje Berislav Andrlić, upoznavši kako je Vinum Academicum mjesto gdje se spajaju teorija i praksa i gdje pod budnim okom studenata i znanstvenika nastaju Akademska vina Zlatne doline.