Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Lijepe vijesti za žitelje zlatne dobi: Općini Jakšić odobrena sredstva za izgradnju Centra za starije osobe

Lijepe vijesti za žitelje zlatne dobi: Općini Jakšić odobrena sredstva za izgradnju Centra za starije osobe

Općina Jakšić i Požeško-slavonska županija primile su izuzetno lijepu vijest, osobite važnosti za žitelje zlatne dobi. Naime, na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, Općini Jakšić odobrena su sredstva za izgradnju Centra za starije osobe u ukupnom iznosu 5.025.815,12 eura, a kroz Poziv “Izgradnja i opremanje centara za starije osobe”.

- Projekt Općine Jakšić je jedan od 18 takvih odobrenih na razini Hrvatske i prije svega je namijenjen svim stanovnicima naše županije. U sklopu Centra bit će izgrađeni smještajni kapaciteti za ukupno 46 osoba, od čega 40 stalnih i 6 poludnevnih korisnika. Poludnevni korisnici bi dan provodili u centru i vraćali se svojim kućama na noćenje kao nastavak projekta „Pomoć u kući“ gdje će korisnicima biti osiguran prijevoz do Centra, prehrana i program – rekao je Ivica Kovačević načelnik Općine Jakšić.

Načelnik Kovačević upoznao je kako se radi o stopostotnom financiranju te da nakon Odluke o dodijeli sredstva, prema planu realizacije slijedi provođenje postupka javne nabave i odabir izvođača. Sam početak radova očekuje se u proljeće 2024. godine.

S obzirom na negativan trend starenja stanovništva na području cijele Republike Hrvatske, projekt je zamišljen prvenstveno da se sačuva starije stanovništvo i omoguće im se adekvatni uvjeti za zbrinjavanje na području Požeško-slavonske županije. Ono što projektu daje dodatnu vrijednost je i njegova prilagođenost osobama koje boluju od Alzheimera i demencije.

- Ovo će biti prvi dom u županiji u koji će se moći smjestiti osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija što će zasigurno pridonijeti kvaliteti života tih osoba i njihovih obitelji. Takav sadržaj mi u županiji nismo imali i zapravo takav smještaj se vrlo teško mogao pronaći i na razini Republike Hrvatske. Podsjetit ću da su u Planu razvoja Požeško-slavonske županije pod našim strateškim projektima navedeni i projekti koji imaju za cilj povećanje smještajnih kapaciteta u domovima za starije i nemoćne. Ako promatramo samo domove koji su u nadležnosti županije trenutno imamo 280 do 300 mjesta te je ovaj broj od gotovo 50 novih mjesta itekako značajan – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Izgradnja Centra odvijat će se u samom centru Jakšića i imat će izlaz na Ulicu Stjepana Radića, a osim izgradnje same zgrade, projekt će obuhvatiti uspostavu pratećih i uslužnih sadržaja za zlatnu dob poput liječnika obiteljske medicine, raznih radionica s mogućnošću slobodnog sudjelovanja, praonice rublja s omogućenim slobodnim pristupom te prostora restorana odnosno menze s kuhinjom.

- Zahvaljujem se Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ali i Vladi Republike Hrvatske jer osim što je osigurano preko 100 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za ovakve projekte, Vlada je svojom jučerašnjom Odlukom povećala alokaciju na gotovo 160 milijuna kako bi svaka od prijavljenih županija mogla ostvariti po jedan centar za starije osobe. Čestitam načelniku i Općini Jakšić na odobrenim sredstvima, a Požeško-slavonska županija će biti partner, podrška i potpora kao i u svim projektima koje zajedno radimo – zaključila je Jozić.