Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Održana XV. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Održana XV. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

U gradu Otoku, uz predsjedanje predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, održana je XV. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kojoj su prisustvovali ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, brojni drugi resorni ministri, državni tajnici, te čelnici JLPRS-a.

Na XV. sjednici predstavljeni su rezultati provedenih projekata na području pet slavonskih županija, no u fokusu su bile dvije teme, a radi se o pojavi afričke svinjske kuge te prirodnoj nepogodi koja je pogodila tri od pet slavonskih županija: Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku.

Pronađena su određena rješenja i modeli kako bi se na najbolji mogući način pomoglo građanima, a premijer Plenković istaknuo je kako se nada da će u nadolazećem razdoblju ponuđena rješenja rezultirati boljitkom čitave situacije. „Štete od nevremena su velike, a Vlada RH dati će snažnu podršku resornim ministarstvima pri otklanjaju šteta te financijski pomoći u tom opsežnom poslu.“ – istaknuo je premijer Plenković.

„Kada je riječ o afričkoj svinjskoj kugi, vidimo da se poduzimaju sve mjere kako bi se suzbila i ograničila zaraza, ali i pomoglo u sanaciji štete. Imamo puno razumijevanje za te probleme, međutim jučer smo donijeli paket poljoprivrednih potpora u iznosu 17 milijuna eura uz potpore za svinjogojce, a ostalima ćemo dati druge potpore. Sada smo koncentrirani na zaštitu, prevenciju i smanjenje širenja zaraze te istodobno izradu više programa potpora kako bi stali uz naše gospodarstvo i poljoprivredu, ovoga puta uz svinjogojstvo, kao što smo to činili i do sada.“ - rekao je predsjednik Vlade RH.

Osvrnuvši se na rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u proteklih sedam godina, premijer je potvrdio kako su oni impresivni, rekavši kako je ostvareno projekata u vrijednosti od gotovo tri milijarde eura.

Ovom prigodom ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako će Ministarstvo učiniti sve da broj usmrćenih svinja bude što manji te da se proizvođačima adekvatno pomogne. „Pri tome će nadoknade biti po tržišnim cijenama da se matični fondovi što prije obnove, a bolest okonča.“ – rekla je ministrica te podsjetila na odluku Vlade RH vrijednu 17 milijuna eura namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima, dodavši da se Ministarstvo, vezano uz afričku svinjsku kugu, obvezalo u najkraćem roku donijeti program potpore ugroženim svinjogojcima vrijedan 7,5 milijuna eura.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, ministrica Vučković u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića te ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Šimu Erlića, u sklopu održavanja XV. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, uručila je nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti 2,6 milijuna eura korisnicima na području tri slavonske županije: Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske.

Iz Programa ruralnog razvoja za pet slavonskih županija odobreno je više od milijardu eura te je isplaćeno više od 883 milijuna eura, a također odobreno je i više od 111 milijuna eura potpore u okviru Mjere 7, što između ostaloga uključuje 63 ulaganja u vrtiće, 62 ulaganja u nerazvrstane ceste, te 25 ulaganja u kulturne i društvene domove, kao i 18 vatrogasnih domova.

Prisustvujući sjednici, županica Antonija Jozić izvijestila je Savjet o situaciji nakon olujnog nevremena koje je zadesilo dijelove Požeško-slavonske županije te zamolila pomoć za naše sugrađane istaknuvši kako se prema trenutno dostupnim podacima razmjeri štete na području županije kreću između 12 i 15 milijuna eura, od čega je šteta u poljoprivredi oko 3 do 5 milijuna eura.

Između ostaloga, na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem uručeni su ugovori iz Javnog poziva Sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini, Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava - Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije, te za Program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema.

Izvor fotografija: Kristijan Toplak