Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Dan Karlovačke županije: „Nužan je stalan dijalog županija i Vlade Republike Hrvatske“

Dan Karlovačke županije: „Nužan je stalan dijalog županija i Vlade Republike Hrvatske“

Uoči Dana Karlovačke županije koji se proslavlja na Međunarodni praznik rada i blagdan svetog Josipa, održana je svečana sjednica Županijske skupštine Karlovačke županije.

Svečanoj sjednici koju je otvorio predsjednik Županijske skupštine Vlado Jelkovac prisustvovali su među ostalima predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, saborski zastupnici, državni tajnici te hrvatski župani među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Karlovačka županica i jedna od dvije hrvatske županice Martina Furdek Hajdin, istaknula je posebnu pažnju koja se posvećuje demografiji i mladima. Naglasila je kako se Karlovačka županija hrabro oslanja na europska i nacionalna sredstva, a na razvojnom putu veliku podršku pružaju Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor.

- Svjesni smo da nema čarobnog recepta za demografsku promjenu, ali smo čvrsto uvjereni da promišljenim i sustavnim radom možemo doći do rezultata. U fokusu ove županijske uprave je demografija, u fokusu su djeca i mladi. Sve što radimo, radimo kako bismo osigurali bolji standard i ugodan život u svakom kutku naše županije – rekla je Furdek Hajdin, istaknuvši nikad manju stopu nezaposlenost na području županije.

Čestitke povodom Dana županije uputili su gradonačelnik Karlovca Damir Mandić te predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić koji je istaknuo da decentralizacija koju je osigurala Vlada Republike Hrvatske u vidu promjene porezne politike, pripajanja ureda državne uprave i raspolaganja državnom imovinom od strane županija, predstavlja ključ razvoja svih hrvatskih županija.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako je stalan dijalog županija i Vlade preduvjet za realizaciju projekata i mjera koji stvaraju dobrobit za stanovnike cijele Hrvatske.

- Meni je drago da smo kao Vlada mogli pomoći brojne projekte, zajedničke pothvate, napore, jesu li to bile teške situacije poput poplava ili potresa ili su to brojni razvojni projekti, podrška velikim poslovnim subjektima ovdje u Karlovačkoj županiji - rekao je premijer Plenković.

Na svečanoj sjednici uručena su i javna priznanja Karlovačke županije, a nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena generalu Petru Stipetiću.

- Posthumna nagrada hrvatskom branitelju i generalu Hrvatske vojske Stipetiću koju će primiti njegova obitelj je izrazit signal poštovanja, posebice na današnji dan kada smo došli s Plesa gdje su doletjeli Rafalei, višenamjenski borbeni avioni, prvih šest od ukupno dvanaest koji će doći do početka iduće godine. Na taj način su Hrvatska i obrambene sposobnosti Hrvatske vojske stekle novu kvalitetu. Sada imamo najsnažnije zrakoplovstvo od Bavarske do Grčke. To nas čini sasvim drukčijim međunarodnim akterom i saveznikom u okviru NATO saveza i partnerom u okviru Europske unije – rekao je Plenković.