Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

17. Županijsko ocjenjivanje vina: „Svjesni kvalitete naših vina, čeka vas težak zadatak“

17. Županijsko ocjenjivanje vina: „Svjesni kvalitete naših vina, čeka vas težak zadatak“

Pred komisijom 17. Županijskog ocjenjivanja vina nije nimalo lagan zadatak, kako to i običava kada se na jednom mjestu okupe vina iz Požeško-slavonske županije, poznate po najboljoj kapljici.

Naime, na sedamnaestom po redu ocjenjivanju vina Požeško-slavonske županije u organizaciji Udruge vinogradara, vinara i voćara “Vino-kap” pred stručnom komisijom je sto uzoraka, među kojima se nalazi i petnaest uzoraka s Otoka Krka pa je time natjecanje i međužupanijskog karaktera.

- Želim vam dobar radni dan i prenosim vam poruku vinogradara koji su rekli nemojte biti nježni, a ni nedarežljivi, ono što valja to nagradite – rekao je uvodno predsjednik Udruge Vino kap, Ferdinand Novak.

Prije početka nazočne je pozdravio i načelnik Općine Kaptol, Mile Pavičić.

- Ovakva ocjenjivanja su važna da se i sami vinari znaju ravnati pa i popraviti uz jednu objektivnu kritiku ili pohvalu za svoj rad. Zahvaljujem se prije svega udruzi koja godinama organizira natjecanje, a zahvaljujem se i županiji na čelu s našom županicom koja prije svega podržava vinare, vinogradare i ostale ljude koji se bave ovim nimalo laganim poslom s mnoštvom uspona i padova – rekao je Pavičić.

Uspješan rad ocjenjivačima poželjela je i županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić.

- Svjesni koliko su naši vinari dobri i koliko su njihova vina kvalitetna sigurna sam da neće biti jednostavno donijeti ocjenu koja čini razliku između onoga najboljega i onoga koji je blizu tome da bude najbolji. Želim vam uspješan rad, a vama predsjedniče Novak čestitam na svim koracima koje činite za vinarstvo na području cijele Požeško-slavonske županije. Kao županija vinogradara i vinara mi ćemo i dalje davati snažnu podršku njihovom razvoju na našem području, na čuvenoj 45. paraleli kojom se ponosimo kao i sa svim našim vinarima koji su ne samo hrvatski, nego i svjetski brend – rekla je Jozić.

Više o tehničkim karakteristikama ocjenjivanja na samom početku kazao je predsjednik komisije prof. dr. sc. Josip Mesić upoznavši kako je među sto uzoraka dominanta sorta graševina, a prema zasluženim ocjenama vina se raspoređuju u kategorije velikog zlata, zlata, srebra i bronce uz priznanja za sve sudionike.