Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Prisegnuo 41. naraštaj ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju: „Vi ste ponos i ono najbolje što Hrvatska ima“

Prisegnuo 41. naraštaj ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju: „Vi ste ponos i ono najbolje što Hrvatska ima“

U vojarni 123. brigade HV u Požegi svečanu prisegu položio je 41. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Na vjernost Domovini prisegnulo je 117 ročnika iz cijele Republike Hrvatske, od čega 106 muškaraca i 11 žena.

Uz obitelji i prijatelje ročnika, svečanoj prisezi nazočili su i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika brigadni general Ivica Kranjčević, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale pri Ministarstvu obrane Ivan Jušić, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Dražen Batrnek, zapovjednik vojarne 123. brigade HV i Središta za obuku i doktrinu logistike Požega brigadir Mile Valentić, zapovjednik Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” brigadir Ivica Pejaković, časnici, dočasnici i vojnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Čestitke i zahvale ročnicima na dragovoljnom izboru da služe Domovini uputili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić.

- Vi ste ponos i ono najbolje što Hrvatska ima. Obukli ste hrvatsku uniformu, stavili ste hrvatske znakove i sljedbenici ste pobjedničke Hrvatske vojske koja je nastala u Domovinskom ratu, koja je oslobodila i koja čuva hrvatske granice već punih 35 godina. Zahvaljujem vam na odluci da dođete u Požegu i služite dragovoljni vojni rok. Zahvaljujem i vašim obiteljima koje su vam usadile vrijednosti koje imate, ljubav prema Domovini i ono zbog čega ste danas ovdje. Želim vam reći da ćemo i ja osobno i Vlada Republike Hrvatske, predsjednik Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera raditi marljivo kako bi unaprijedili materijalno pravni statut svakog pojedinca u Oružanim snagama Republike Hrvatske. To je naša zadaća, nešto smo već učinili, ali i dalje nastavljamo u tom smjeru do visoke modernizacije Oružanih snaga Republike Hrvatske, visokih materijalnih prava i visoke razine spremnosti za svaku zadaću koja se pred Oružane snage stavi – rekao je ministar Anušić.

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do danas obuku na dragovoljnom vojnom osposobljavanju završilo je 11131 ročnika, od čega 9522 muškarca i 1609 žena. Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu Oružanih snaga.