Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

U Kaptolu održane tradicionalne Žetvene svečanosti – „Dožínky“

U Kaptolu održane tradicionalne Žetvene svečanosti – „Dožínky“

Savez Čeha u RH, Češka beseda Kaptol, Općina Kaptol i Turistička zajednica Zlatni Papuk, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske organizirali su tradicionalne „Dožínky“ – Žetvene svečanosti češke nacionalne manjine koja je na području Kaptola naseljena više od 150 godina.

Ovaj poseban događaj obilježio je i 100. godišnjicu osnivanja Češke besede Kaptol, a došli su ga podržati brojni gosti iz raznih krajeva među kojima su bili i Veleposlanik Republike Češke u RH Milan Hovorka, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, predsjednica Saveza Čeha u RH Ana-Maria Štruml-Tuče, predsjednik Češke besede Kaptol Zdenko Tauš, te direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić.

Svi posjetitelji mogli su uživati u žetvenoj povorci gostujućih Čeških besedi, kao i staročeškom sajmu te svečanom žetvenom programu.

Česi su sredinom devetnaestog stoljeća počeli naseljavati ove krajeve iz razloga jer je ovdje bilo zapuštene zemlje i manjka radne snage, a oni su tada tražili bolji život za svoje mnogobrojne obitelji. Bili su dobri obrtnici i zanatlije koji su ovdje radili svoje poslove, a s vremenom su se zaželjeli svojih pjesama, priča i običaja te su tako 25. siječnja 1923. godine osnovali Češku besedu koja već 100 godina njeguje tradiciju njihovih predaka. Češka beseda Kaptol danas broji tristotinjak članova uz glazbenu sekciju Bohemia, pjevačku skupinu te dvije folklorne grupe.

Izvor fotografija: rva.hr