Petak, 02 Lipanj 2023 17:26

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Cjelogodišnji ravnomjerno razvijeni turizam glavna strategija razvoja održivog turizma

 

U novootvorenom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije održana je Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kojoj su uz predsjednika HZŽ-a i župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića prisustvovali ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te članovi Izvršnog odbora HZŽ-a među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Ministrica Brnjac županima je predstavila novi Zakon o turizmu istaknuvši kako je turizam na kontinentu važan isto kao i turizam u jadranskim županijama. „Upravo zato novim Zakonom svaka županija moći će održivo upravljati svojim destinacijama, a definirane su i uloge župana s obzirom na to da su oni predsjednici regionalnih turističkih zajednica. Predstavljeni su alati kojima su županijama na raspolaganju unutar novog zakona, a koji su će stupiti na snagu početkom slijedeće godine.“ - rekla je ministrica istaknuvši kako strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine naglasak stavlja i na razvoj kontinentalnog turizma, odnosno cjelogodišnjeg ravnomjerno razvijenog turizma.

„Županije će kroz planove upravljanja sastavljati listu strateških projekata za razvoj županija prema kriterijima održivosti te zelene i digitalne tranzicije. Oni će biti povezani uz Fond za turizam, odnosno izvor financiranja te će biti važni za razvoj cjelokupnog turizma.“ – istaknula je ministrica Brnjac.

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije i domaćin sjednice pozdravio je sve prisutne te istaknuo da je mjesto na kojemu se nalaze novi, moderni i strateški vrijedan objekt koji će gospodarsku aktivnost istoka Hrvatske podići na višu razinu, omogućiti reprezentativne sajamske priredbe, poduzetnička, kongresna, savjetodavna i druga stručna okupljanja, te biti mjesto gospodarskih susreta, ali i zabavnih i tradicijskih skupova i manifestacija.

„Kontinentalni dio Hrvatske bilježi povećanje broja turista. U prvih 5 mjeseci u Osječko-baranjskoj županiji ostvareno je 17% više noćenja u odnosu na prošlogodišnju rekordnu godinu, a broj dolazaka porastao je za 20%. Posebno treba istaknuti porast stranih gostiju, čak 46% više noćenja i 40% više dolazaka, a bilježimo i rekordan broj kreveta na području županije. Stoga nam je razvoj kontinentalnog turizma iznimno važan i drago mi je da ministarstvo turizma prepoznaje potencijal kontinentalnih destinacija Hrvatske.“ - poručio je Anušić.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić istaknuo je kako su župani s ministricom Brnjac razmijenili dojmove o novome zakonu te ga ocijenili pozitivnim.

„Kontinentalnim županijama ovaj zakon ostavlja održive resurse i ono što je bitno u punom zamahu se na nacionalnoj razini promovira i kontinentalni turizam kao vrlo važna grana gospodarstva.“ – rekao je Marušić.

Izvor fotografija: Kristijan Toplak

Pročitano 383 puta