Petak, 24 Veljača 2023 09:49

Prije punih pola stoljeća osnovan Kinoklub „Gimnazija“ – Filmska radionica GFR Film-video Požega

 

Kinoklub „Gimnazija“, čiji je današnji sljedbenik Udruga GFR Film-video Požega, osnovan je 23.veljače 1973. godine, a djelovao je kao školska djelatnost pod vodstvom prof. Rudolfa Čmelara.

Obljetnici i obilježavanju 50 godina djelovanja Udruge, uz voditelja požeškog Art kina prof. Željka Baloga, članove Udruge i ljubitelje filmova, prisustvovao je i zamjenik županice Ferdinand Troha.

U jesen 1973. godine, nakon prof. Čmelara rad s članovima kluba preuzeo je prof. Željko Balog koji i danas djeluje i radi za Udrugu. Broj članova Kluba brzo se širio, prvi film snimljen je 1975. godine pod nazivom „Ništa nas ne smije iznenaditi”, a 1976. godine snimljen je i prvi igrani film „Sjećanje” čiji su autori bili Željko Hiršman i Nino Matoković, dok je u filmu glumila Požežanka Snježana Mekić Delić. Film je poslan na jedan od tadašnjih festivala, na kojemu je osvojio i nagradu.

Filmska radionica osnovana je 1978. godine, a 1994. godine kada je izašao Zakon o udrugama, osnovana je Udruga GFR Film-video, čija je kratica nastala upravo od prethodnog naziva Kinoklub „Gimnazija“ (G) i Filmska radionica (FR).

Prvi Festival jednominutnih filmova organiziran je 1993. godine, a svoje uratke pokazali su samo klubovi iz Požege i Pleternice, te par drugih pojedinaca. Već 1994. godine natječaj za festival raspisan je na razini cijele Hrvatske, da bi 1995. godine na festivalu sudjelovali i strani autori. Do danas Festival jednominutnih filmova dosegnuo je svjetski status, a na njemu je prikazano 10 000 filmova.

Izvor fotografija: pozega.eu

Pročitano 4026 puta