Ponedjeljak, 28 Studeni 2022 10:25

Svečano obilježena 45. obljetnica osnutka Kulturno umjetničkog društva Orljava

 

Nekoliko stotina članova prošlo je KUD-om Orljava kroz 45 godina neprekinutog djelovanja, a iza njih je i 39 godina organizacije Međunarodne smotre LIDAS te brojni nastupi diljem Hrvatske i Europe.

Paljenjem prve adventske svijeće na pleterničkom Trgu bećarca te svečanim rođendanskim koncertom nositelja pleterničke tradicije, domaćeg KUD-a Orljava, započeo je Advent u Pleternici, a brojna publika uživala je u nastupu Folklornog ansambla Zagreb Markovac koji je, kako je naglasila ravnateljica Javne Ustanove Grada Pleternice Jasna Hoffmann, rođendanski poklon domaćinima.

Renato Brankovan, predsjednik KUD-a Orljava, ovom prigodom zahvalio je svima na dugogodišnjoj podršci, posebice sadašnjim i bivšim članovima društva.

Ravnateljica Javne ustanove rekla je kako nema boljeg načina za započeti „Advent u bećarskom šoru“ nego proslavom obljetnice pleterničkog KUD-a. „Koristim priliku da se našim KUD-ovcima zahvalim na velikom doprinosu koji su dali pri uređenju našeg Muzeja bećarca čije se otvorenje bliži. Kažu „Ako nekoga dobro poznajete, onda znate što bi ga najviše razveselilo za rođendan“, pa evo dogovorili smo suradnju s Folklornim ansamblom koji je u samom vrhu u Republici Hrvatskoj. Zato dragi naši KUD-ovci, uživajte u nastupu, oni su naš poklon vama za vašu veliku obljetnicu.“ - rekla je Jasna Hoffmann.

Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice, također je zahvalila članovima KUD-a što 45 godina čuvaju tradiciju i kulturnu baštinu Pleternice istaknuvši kako je Pleternica grad koji je odlučio staviti baštinu u funkciju turizma. „Kroz Muzej bećarca odlučili smo potaknuti sve baštinike kulture da izvuku ono najbolje što imaju iz svojih ormara i da sve to zajedno stavimo u funkciju turizma. Upravo u svim tim koracima koje radimo, moja prethodnica Antonija Jozić započela je priču grada Pleternice koja će vjerujem donijeti neke nove vizure našega grada, ali i nove sadržaje.” - rekla je gradonačelnica Šarić.

Županica Antonija Jozić, ujedno i bivša članica pleterničkog KUD-a Orljava, istaknula je kako je KUD Orljava, čuvajući običaje, baštinu, napjeve te prekrasnu paorsku nošnju, uistinu ispisao povijest grada Pleternice, promovirajući Pleternicu i Požeško-slavonsku županiju ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i diljem Europe. „Naša baština je naš identitet, ono čime se trebamo ponositi, ono što trebamo čuvati. Mi jesmo članica Europske unije, ali članica koja ponosno može isticati svoj identitet, različitost svojih narodnih nošnji, napjeva, tradicije i kulture. U tom kontekstu i KUD Orljava jedan je bitan kamenčić u mozaiku prekrasnih običaja i Hrvatske tradicije, a kroz svojih 45 godina uistinu su ispisali našu povijest.“ - naglasila je županica.

„Bilo je davno kada sam i sama bila članica KUD-a, ali i danas s ponosom pratim vaš rad, vaš napredak i vaše korake koje činite na pozornicama diljem Hrvatske. Vjerujem da sam jednako ponosna kao svi ljudi koji sjede u publici, ali i sve Pleterničanke i Pleterničani.“ - rekla je županica Jozić.

Izvor: rva.hr/pleternica.hr

Pročitano 476 puta