Četvrtak, 24 Studeni 2022 12:12

Potpisan ugovor za Projekt "Energetska obnova vanjske ovojnice zgrade Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije"

 

Županica Antonija Jozić i predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora, u prostoru Male županijske vijećnice, potpisali su ugovor o izvođenju radova i usluge stručnog nadzora za Projekt "Energetska obnova vanjske ovojnice zgrade Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije". Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević te ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Senka Horvat.

Projekt "Energetska obnova vanjske ovojnice zgrade Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije" uspješno je prijavljen na javni natječaj za energetsku obnovu kulturne baštine. Javni natječaj objavio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ugovor s Fondom o sufinanciranju energetske obnove potpisan je 14. srpnja 2022. godine. Stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme projekta, kao i u provedbi istoga pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije dok je Požeško-slavonska županija podržala ovaj projekt sufinancirajući dio iznosa od ukupne vrijednosti projekta.

„Nama kao koordinatoru uvijek je drago da možemo biti onaj jedan kotačić da pomognemo prijavitelju i Županiji da ostvare bespovratna sredstva. Radi se o projektu koji je financiran iz Javnog natječaja za energetsku obnovu kulturne baštine. Ukupno prihvatljivi troškovi na ovom projektu su 847.243,00 tisuće kuna, od toga su bespovratna sredstva oko 340 tisuća kuna. Ostali dio sredstava će se financirati sredstvima Županije.“ - istaknula je ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat.

Projektom su financirane aktivnosti energetske obnove koje uključuju: građevinsko-obrtničke radove na obnovi vanjske ovojnice, uslugu stručnog i projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu. Radovima energetske obnove povećat će se toplinska izolacija vanjskih zidova pročelja te će se izmijeniti vanjska stolarija. Navedenim radovima će se ostvariti ušteda toplinske energije u iznosu od 55,21%  te će se smanjiti emisija CO₂ za 37,63% u odnosu na stanje prije energetske obnove.

Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije istaknuo je kako će zgrada Zavoda izvođenjem navedenih radova prijeći iz razreda D u razred C, a što se tiče primarne energije, iz razreda B u razred A+.

„Zahvala županici Jozić što je dala podršku Zavodu da se obnovi energetska ovojnica zgrade kojom će se ušteda toplinske energije smanjiti za 55%, a primarne energije za 33%, dok će smanjene emisije ugljičnog dioksida biti 37,63%. Znamo današnju situaciju s energijom, tu su značajne uštede, a vezano za sam rad djelatnika, bit će im svakako ugodnije za rad u zgradi.“ – rekao je ravnatelj Matijević.

Radove na projektu energetske obnove, čiji se plan završetka radova očekuje do kraja srpnja 2023. godine, a završetak cijelog projekta do kraja 2023.godine, izvodi tvrtka Promet građenje d.o.o., a uslugu stručnog nadzora građenja obavljati će tvrtka Erkon d.o.o..

Pročitano 949 puta