Ponedjeljak, 21 Studeni 2022 15:10

Svečano dodijeljena potvrda o isključenju iz minsko sumnjivih područja: „Više nemamo mina - Požeško-slavonska županija i grad Pakrac su razminirani!“

 

Kao rezultat kontinuiranog razvoja i rada hrvatskog sustava protuminskog djelovanja, ostvaren je strateški cilj od iznimne važnosti po pitanju sigurnosti Republike Hrvatske, a u prostoru Gradske vijećnice Grada Pakraca - kuriji Janković, svečanom dodjelom potvrde o isključenju iz minsko sumnjivih područja obilježen je završetak razminiranja Požeško-slavonske županije, jedan od osnovnih preduvjeta županijskog gospodarskog razvoja.

Početkom godine minski sumnjivo područje Požeško-slavonske županije iznosilo je 6,3 km2 i nalazilo se na području grada Pakraca. Cjelovito rješavanje minskog problema ostvareno je početkom listopada, kada su završetkom razminiranja na području Pakraca izdane potvrde o isključenju Županije iz minski sumnjivog područja.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević ovog prigodom istaknula je kako su minski sumnjivi prostori na našem području detektirani 1996. godine te kako su prije svega desetak godina grad Pakrac i okolna naselja imali 50,5 četvornih kilometara miniranih područja.

„Danas se nalazimo ovdje s jednim posebnim razlogom - više nemamo mina, Požeško-slavonska županija i grad Pakrac su razminirani! Upravo razminiranost našeg područja daje nam još jedan dodatan zamah da možemo planirati budućnost našeg društva i naše djece. Porezni prihod na nekretnine iz godine u godinu kod nas raste, a to je znak da se naše područje može razvijati, da smo prepoznati kao područje u koje vrijedi ulagati kroz gospodarstvo i turizam.“ – rekla je gradonačelnica Blažević.

Županica Antonija Jozić istaknula je zadovoljstvo današnjim svečanim događanjem te istaknula kako je Požeško-slavonska županija nakon Domovinskog rata imala minski sumnjiva područja na dijelovima dvije općine i dva grada te kako je gotovo trećina stanovništva živjela okružena minama.

„Današnji dan izuzetno je bitan, jer imati županiju bez mina znači imati slobodu, razvijati se u gospodarskom smislu, razvijati šumarstvo, poljoprivredu, ali i turizam. Sjećamo se kada smo do prije par godina iz Požege dolazili u Pakrac, a kroz šume kroz koje smo prolazili nalazile su oznake „Mine“. To zasigurno nije bilo ugodno ni nama koji ovdje živimo, ali ni onim ljudima koji dolaze otkrivati Požeško-slavonsku županiju u gospodarskom i turističkom smislu. U ime županije i svih njezinih žitelja zahvaljujem Vladi RH što je prepoznala važnost ovog pothvata, kao i Ministarstvu unutarnjih poslova te Ravnateljstvu civilne zaštite. Velika zahvala i svim donatorima, svim onim pirotehničarima i ljudima koji su kroz cijelo ovo vrijeme čistili naše područje od mina.“ - rekla je županica Jozić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova ovom prigodom istaknuo je kako je razminiranje jedan od prioriteta na području sigurnosti te kako se u njega sustavno ulaže.

„Nakon Zadarske županije, Požeško-slavonska županija druga je županija bez mina u Republici Hrvatskoj. Danas predajemo potvrdu kojom struka označava kraj operacije čišćenja mina u Požeško-slavonskoj županiji, a time i ostale kontaminirane kilometre vraćamo stanovnicima županije što je trajan doprinos svakodnevnom životu ljudi.“ – rekao je ministar Božinović.

„Iako proteklih 17 godina na području Požeško-slavonske županije nije bilo minskih nesreća, 1996. godine ovdje je od mina stradalo 16 osoba, od toga 4 smrtno. Svim stradalima i smrtno stradalima Republika Hrvatska odaje počast, a njihovim obiteljima kontinuirano pomaže. Mi smo se ovdje suočili sa zlim ljudima pomračenog uma koji su doveli ljude ovoga kraja da svoj život žive u strahu i da ne mogu slobodno hodati vlastitim gradovima, općinama i županijom.“ - rekao je ministar Božinović.

U razdoblju od 1998. do 2022. godine ukupno je u aktivnosti protuminskog djelovanja uloženo gotovo 373,7 milijuna kuna. Minski sumnjivo područje u Požeško-slavonskoj županiji 2005. godine iznosilo je ukupno 70,6 km2, uz procijenjeni broj eksplozivnih ostataka rata od gotovo 6.600 komada, a kako je tekao put do cjelovitog rješavanja minskog problema u Županiji, prezentirao je dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

„Iz minsko sumnjivih područja koja su se radila razminiranjem isključeno je ukupno 42,14 km2, tehničkim izvidom, općim i dopunskim izvidom 51 km2, a pronađeno je ukupno 1.741 komad eksplozivnih ostataka rata. Posljednji odrađeni poslovi razminiranja u Požeško-slavonskoj županiji bili su na području grada Pakraca - „Novakovo brdo 2. dio“, veličine 675.295 m2, gdje je pronađeno 10 komada protupješačkih mina i četiri komada neeksplodiranih ubojitih sredstava s čime smo došli do situacije da je Požeško-slavonska županija županija bez mina.” – rekao je ravnatelj Trut.

Ovom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova županici Jozić predao je potvrdu o isključenju Požeško-slavonske županije iz minski sumnjivih prostora, dok je saborskoj zastupnici i gradonačelnici Grada Pakraca Anamariji Blažević, na čijem su području izvršeni posljednji poslovi razminiranja u Županiji, simbolično uručena „zadnja mina“.

Po završetku svečanosti uzvanici su obišli Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu koji ima veliki značaj za sva povijesna razdoblja od Templara, turskih osvajanja, Trenkovih pandura, prvi i drugi svjetski rat, razdoblje između 1945.-1991. godine, a posebno mjesto u muzeju zauzima Domovinski rat i moderna Hrvatska vojska i policija.

Pročitano 1620 puta