Subota, 19 Studeni 2022 10:59

Kolonom sjećanja obilježena 31. obljetnica stradanja Vukovara

 

Nekoliko desetaka tisuća ljudi, usprkos jakoj kiši, i ove godine bilo je u koloni sjećanja u gradu heroju. Koloni sjećanja na potpuno sravnjeni i okupirani grad 18. studenoga 1991. godine, sjećanja na 2.717 poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, hrabre i velike ljude koji su tada stradali od agresije srpskih paravojnih postrojbi i bivše JNA.

Grad na Dunavu bio je pod opsadom punih 87 dana, branilo ga je oko 1800 branitelja među kojima su bili dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske, dok je neprijateljskih vojnika bilo oko 30.000. Iz grada je prognano oko 22.000 ljudi, dok se još uvijek traga za osobama kojima se gubi svaki trag. Bitka za Vukovar započela je 25. kolovoza 1991., a završila njegovom okupacijom 18. studenoga 1991. godine, koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Ispred Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru, jučer je započeo program „Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta“, kojemu su uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske te ostala brojna izaslanstva, prisustvovali i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te njezin zamjenik Ferdinand Troha. Program su uveličale Klapa „Sveti Juraj“ HRM i Policijska klapa „Sveti Mihovil“ izvedbama domoljubnih pjesama, te glumac Darko Milas, nakon čega je formirana Kolona sjećanja koju su prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodili hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara te po prvi puta i oni koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara.

Polaganjem vijenaca pored spomen-obilježja na Memorijalnom groblju odana je počast žrtvama Vukovara, a svečano euharistijsko slavlje za sve žrtve u Domovinskom ratu predvodio je mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

Izvor fotografija: Kristijan Toplak

Pročitano 670 puta