Četvrtak, 03 Studeni 2022 12:41

Svečani prijem lovaca Požeško-slavonske županije u prigodi proslave svetog Huberta

 

Dan Sv. Huberta obilježava se svake godine 3. studenog, a povodom proslave zaštitnika lovaca u Velikoj županijskoj vijećnici županica Antonija Jozić održala je prijem kojemu su prisustvovali predstavnici lovačkih društava s područja Požeško-slavonske županije.

Županica Jozić ovom prigodom iskazala je zahvalu lovcima za sve ono što čine za zaštitu šuma, divljači, vođenjem računa o bioraznolikosti i ekološkoj raznolikosti svih naših šuma.

„Vjerujem da je ovo dobra prilika da se kao županica Požeško-slavonske županije zahvalim na svemu onome što činite na području naše županije, za sve one aktivnosti na kojima radite, na izgradnji i održavanju infrastrukture kojom raspolažete, ali isto tako i infrastrukture kojom se služite za natjecanja, a znamo da na području Požeško-slavonske županije imamo i strelište u Bzenici gdje se održavaju državna natjecanja, kup natjecanja, također uz sve ostale aktivnosti na kojima radite. Za rad lovačkih društava i lovačkog saveza s područja županije, Požeško-slavonska županija iz svog proračuna godišnje izdvaja otprilike 250 tisuća kuna i ta sredstva su kontinuirana iz godine u godinu.“ – istaknula je županica čestitavši lovcima sv. Huberta, njihovog zaštitnika.

Branko Bertelović, predsjednik lovačkog saveza Požeško-slavonske županije zahvalio je županici na čestitkama, dosadašnjoj suradnji te izdvojenom vremenu kako bi upriličila prijem u prigodi sv. Huberta i susret članova lovačkih društava s područja županije.

„Županica Jozić prepoznala je naš rad, pomaže nam u našim aktivnostima koje nisu male. Mi nismo samo lovci, mi smo i čuvari prirode, zaštite okoliša. Pomažemo pri sada izrađenim programima zaštite divljači u gradu, uključeni smo u sve aktivnosti, a i po potrebi i u društvene aktivnosti. Moram pohvaliti da smo sedam godina zaredom bili domaćini državnog prvenstva, što isto pokazuje jedan dobar rezultat našega rada.“ – rekao je predsjednik Bertelović naglasivši kako je ovo prvi puta u Hrvatskoj da je čelnik neke županije ugostio lovce povodom njihovog dana. Istaknuo je i kako će se lovačka društva potruditi da kroz lovne aktivnosti, lovni turizam te kroz bavljenje streljaštvom doprinesu dobrobiti naše županije.

„Situacija s divljim svinjama u Požegi za sada je u redu jer još uvijek nisu došle do grada, ali zasigurno mogu reći da su u blizini grada. Populacija divljih svinja se širi, svinja ide tamo gdje ima hrane, prema naseljima. Lovci djeluju shodno lovno-gospodarskim osnovama, kao i prema odluci Ministarstva poljoprivrede o smanjenju broja divljih svinja i sprečavanja afričke svinjske kuge te smo i na tom području aktivni i vjerojatno je i ta naša aktivnost doprinijela da još uvijek divlje svinje nisu došle u grad.“ – istaknuo je Bertelović.

Pročitano 2480 puta