Subota, 29 Listopad 2022 13:40

U Gradskoj knjižnici Požega održan Znanstveni skup u čast akademiku Dubravku Jelčiću

 

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, Odsjeka za povijest hrvatske književnostI te Gradske knjižnice Požega, održan je Znanstveni skup „Akademik Dubravko Jelčić“, kojemu su uz brojne predavače te voditelja požeškog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad akademika Milka Jakšića i upraviteljicu dr.sc. Snježanu Jakobović, prisustvovali i zamjenik gradonačelnika grada Požege Borislav Miličević te zamjenik županice Ferdinand Troha.

Dubravko Jelčić rođen je u Požegi 1930. godine, maturirao je u Slavonskom Brodu 1951. godine, Filozofski fakultet u Zagrebu završio je 1956. godine, a doktorat znanosti iz područja književnosti postiže 1974. godine. Bio je profesor u srednjoj školi u Osijeku, zatim dramaturg u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, nakon čega je radio kao profesor u srednjoj školi u Travniku.

Istaknuti akademik Jelčić objelodanio je nekoliko stotina znanstvenih, stručnih i literarnih radova, od kojih su većina skupljeni u tridesetak samostalnih knjiga. Bio je izvršni, a zatim i glavni urednik edicije Matice hrvatske Stoljeća hrvatske književnosti.

Ovom prigodom akademik Milko Jakšić zahvalio je svima koji su se odazvali ovom Znanstvenom skupu te naglasio kako je obitelj akademika Jelčića poklonila Zavodu cijelu njegovu biblioteku koja je dopremljena u Požegu.

Sve prisutne ispred grada Požege i Požeško-slavonske županije pozdravili su i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević te zamjenik županice Ferdinand Troha koji je istaknuo kako mu je drago što su organizatori skupa na ovaj način akademika Dubravka Jelčića još jedanput vratili u njegovu i našu Požegu.

„On je sa Zavodom rastao od osnutka i drago mi je da na ovaj simboličan način ostaje u našem gradu jer on to svakako zaslužuje. Akademik Jelčić puno je pisao o Požegi, puno govorio o Požegi i jako ju je volio. Mislim da se svi mi koji se bavimo javnim životom, kao i Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, trebamo time ponositi. Trebali bi iznijeti sve što je on govorio i pisao te biti svjesni u kojoj mjeri je njegov rad bio bogat. Organizatoru čestitke na ovom Znanstvenom skupu, nadam se da će postati tradicionalan.“ – rekao je zamjenik Troha.

Izvor fotografija: rva.hr

Pročitano 1564 puta