Petak, 28 Listopad 2022 08:14

Povodom novoosnovanog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi održana 1. sjednica Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj 2022./2023. godini

U prigodi ustrojavanja Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, novoosnovani fakultet bio je domaćin 1. sjednice Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj 2022./2023. godini, čime Požega postaje fakultetski i sveučilišni grad, a Fakultet turizma i ruralnog razvoja Požega jedna od 27 članica osječkog Sveučilišta. Stručni studij vinogradarstva-vinarstva-voćarstva postao je dislocirani studij Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Svečanoj sjednici Senata prisustvovali su i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te gradonačelnik Požege Željko Glavić, a zadovoljstvo 1. sjednicom Senata izrazio je rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, koji je kao i svi ostali članovi Senata dao svoju podršku osnivanju i budućem radu prvog požeškog fakulteta.

„Drago mi je da smo na inicijativu djelatnika Veleučilišta kao i potporu županice Antonije Jozić i gradonačelnika Požege Željka Glavića uspjeli organizirati svečanu sjednicu Senata u Požegi te nakon višemjesečnih poslova utemeljiti novi fakultet kao visokoškolsku ustanovu i da Požega danas može s pravom reći da je sveučilišni grad.“ – rekao je Guberac te istaknuo kako se na ovaj način studijski program poprilično pojednostavljuje jer nema razlikovnih programa i studenti time dobivaju više benefita.

Senat čini ukupno 27 članova, a uz rektora Vladu Guberca to su predstavnici znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica, pet prorektora, glavna tajnica Sveučilišta i predstavnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, kao i privremeni dekan požeškog Fakulteta dr. sc. Borislav Miličević koji je postao 27. član Senata te sudjelovao prvoj sjednici kao ravnopravni član te se ovim putem zahvalio svima koji su bili podrška na putu preustroja iz Veleučilišta u Fakultet, putu koji je bio izuzetno izazovan.

„Pred nama je još puno posla, no onaj najvažniji dio, razvoj kadrova naših nastavnika postavljen je na razinu da svi imaju nastavno znanstvena zvanja te da postanemo ravnopravna sastavnica Sveučilišta u Osijeku, na čemu smo radili četiri godine. Zajedno s nekolicinom dekana izradili smo elaborat o preustroju temeljen na Strategiji razvoja RH, Strategiji razvoja visokog obrazovanja u RH i Strategiji razvoja turizma iz kojega smo ponudili nove studijske programe našim studentima. Razvijat ćemo ih i nadopunjavati s cijelim nizom diplomskih studija, koje smo već delegirali Senatu, kao studijske programe zdravstvenog turizma, sportskog turizma, turizma i održivog razvoja.“ - rekao je Miličević istaknuvši kako je sve to povezano s velikim ulaganjima u infrastrukturu jer od slijedećeg tjedna kreću radovi na izgradnji nove sportske dvorane i dodatnih sadržaja za rad fakulteta.

„Krećemo i s izgradnjom naše nastavne baze da ovaj Fakultet turizma bude zaista prava sastavnica koja će opravdati svoje postojanje. Turizam je 20% hrvatskog BDP-a i kronično pati od nedostatka stručnih kadrova. Na tome ćemo u narednom razdoblju raditi.“ – naglasio je dekan Miličević.

„Požega je od ove godine postala sveučilišni grad i to je veliki iskorak za našu županiju. Veleučilište je osnovano još 1998. godine i kroz godine se razvijao, a došao je i trenutak u kojemu je trebalo odvažnosti i hrabrosti kako bi bili u koraku s razvojem akademske zajednice. Stoga čestitam i zahvaljujem svima koji su vrijedno radili na uspostavi Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Vjerujem kako ćemo biti na visini zadatka.“ – kazala je županica te dodala kako je ulaganje u obrazovanje izuzetno bitno u kontekstu današnjeg vremena.

Gradonačelnik Požege Željko Glavić osvrnuo se na povijest utemeljenja Veleučilišta u Požegi. „Požega je oduvijek bila grad obrazovanja, tako je požeška gimnazija jedna od najstarijih srednjih škola u Hrvatskoj, osnovana 1699., a potom je u 18.stoljeću svrstana u red visokoškolskih ustanova te dobila naziv „Academia Posegana“. Tako je Požegi utemeljenjem Veleučilišta 1998. ponovno vraćeno visoko obrazovanje, a novoosnovanim Fakultetom ova priča samo je zaokružena.“

Izvor fotografija: rva.hr

Pročitano 1863 puta