Nedjelja, 16 Listopad 2022 11:37

Predstavom “Tonka će sutra“ otvoren Slavonski KaFe - 1. festival slavonskih kazališta

 

Gradsko kazalište Požega nositelj je i organizator festivala slavonskih kazališta - Slavonski KaFe koji će se u razdoblju od 15. do 22. listopada po prvi puta održati u Požegi, a uz ideju međusobne suradnje i povezivanja profesionalnih slavonskih kazališta s ciljem jačanja i razvoja te poticanja prepoznatljivosti, širenja i privlačenja publike.

Svečano otvorenje festivala uz premijeru predstave za djecu „Tonka će sutra“ u režiji Požežanke Marijane Matoković podržala je brojna publika među kojom su bili i izaslanica ministrice kulture i medija RH i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, županica Antonija Jozić, aktualna intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja, ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić, ravnatelj Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci Zdenko Rečić, zamjenik ravnatelja Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Vladimir Ham - novoizabrani intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a dobrodošlicu svima na 1. Slavonski KaFe u ime domaćina poželjela je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović.

„Požeško kazalište ovih dana imalo je veliku čast, ali i odgovornost organizirati nešto po prvi put, nešto novo. Vjerujem da će cijela ova priča iz godine u godinu rasti i širiti se, a osim toga i privući neka druga kazališta u tu našu mrežu slavonskih kazališta. Želim svima da večeras uživate, da uživate u tjednu koji je pred nama, da prenesete glas o festivalu koji se održava u vašem gradu te da sve prijatelje pozovete da dođu na predstave.“ – rekla je ravnateljica Neferović.

U ime Grada Požege ponos i zadovoljstvo što je festival svoje prvo izdanje doživio upravo u Požegi istaknula je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović, a dobrodošlicu na Slavonski KaFe publici i uzvanicima poželjela je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknuvši kako je Požega grad bogate kulture, baštine, ali i grad koji se zaista ponosi svojim Gradskim kazalištem.

„Ispunjeni prostor ove dvorane s našim najmlađima potvrđuje da je Požega grad prijatelj djece te da Kazalište u Požegi ima svoju vjernu publiku. Grad Požega ima publiku i za druge predstave koje se događaju i uistinu živi sa svojim Kazalištem. Stoga, jednako sam ponosna kao ravnateljica i kao pročelnica da se ovaj prvi Slavonski KaFe održava upravo u Požegi. Izraze zahvale upućujem vama koji ste realizirali ovu ideju i vama koji ćete zasigurno i u idućim godinama ovaj kazališni festival jačati, poboljšavati i prenositi po cijeloj Slavoniji.“ – rekla je županica Jozić.

Festival je otvorila izaslanica ministrice kulture i medija RH i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković koja je istaknula kako joj je velika čast biti u gradu u kojem je prva kazališna predstava odigrana prije više od 3. stoljeća. „Ideja umrežavanja kazališta Slavonije čini se jako važna i dobra te vjerujem da će svojim znanjem i energijom, ali i dijeljenjem iskustava publike, doprinijeti većoj posjećenosti kazališta. Veselimo se sljedećim izdanjima i domaćinstvima i zahvaljujem se ovogodišnjem domaćinu na predivnoj atmosferi.“ – rekla je Nevena Tudor Perković.

Mrežu slavonskih kazališta čine: HNK Osijek, Dječje kazalište „Branko Mihaljević“ Osijek, Kazalište Virovitica, Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ Vinkovci te Gradsko kazalište Požega, a idući tjedan u natjecateljskom dijelu Festivala kazališnu publiku svaki dan očekuje po jedna predstava koju su kazališta prijavila kao najbolju iz svoje prošle sezone.

Dodjeljuju se četiri nagrade i to za najbolju predstavu po izboru publike te tri nagrade žirija – najbolja predstava te najbolja glumica i glumac Festivala. Članovi žirija prvog Slavonskog KaFe-a su Zrinka Turalija – glavna urednica Vijesti iz kulture HRT-a, Tomislav Čadež – kazališni kritičar Jutarnjeg lista, Antonija Stanišić Šperanda – glumica, Sanja Pok – novinarka portala Slavonski.hr i Maja Petrović – pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege. Nagrade će biti dodjeljene 22. listopada na svečanosti zatvaranja Festivala.

Izvor fotografija: rva.hr

Pročitano 457 puta