Subota, 15 Listopad 2022 17:51

Obilježena 31. godišnjica stradavanja civila u Pakračkim vinogradima

 

U organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Grada Pakraca i Hrvatskog feniksa – Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja obilježena je 31. godišnjica stradavanja civila u Pakračkim vinogradima.

U jesen 1991. godine nad sedamnaestero ubijenih civila lokalnoga stanovništva počinjen je stravičan zločin, dok se tri civila vode nestalima. Među ubijenima u Pakračkim vinogradima bilo je i dvoje djece - desetogodišnji Zoran Šmit te šesnaestogodišnji Ivo Puhmajer.

Vijence i svijeće položili su članovi obitelji stradalih i nestalih civila, izaslanih predsjednika RH, brigadir i zapovjednik SzOiDL-a Požega Mile Valentić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH te ravnatelj uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, zamjenik županice Ferdinand Troha, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici grada Pakraca i Lipika predvođeni predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem, Dalibor Bauer, izaslanik PU požeško-slavonske te načelnik PP Pakrac Robert Hrastić, predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, kao i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske, Hrvatskog društva logoraša Sisačko-moslavačke županije, Moto kluba Vitezovi tame Pakrac te Udruge „Latica“, a molitvu i blagoslov pored spomenika stradalim civilima predvodio je pakrački župnik vlč. Jozo Zorić.

Ovom prigodom zamjenik županice istaknuo je kako je teško bilo što reći nakon spoznaje što se dogodilo u Pakračkim vinogradima. „Danas kad se prisjećamo ovog strašnog zločina nad nedužnim civilima, teško je bilo što reći nakon spoznaje što se ovdje dogodilo. Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu zato što je bila na strani dobra, na strani ljubavi i sačuvajmo tu ljubav uvijek u sebi.“ – rekao je Troha, poručivši obiteljima stradalih da nikad ne zaborave svoje najmilije i da u njima zauvijek ostane ona ljubav koju su tadašnje žrtve imale za svoju obitelj, za svoj grad, svoj zavičaj i u konačnici za svoju domovinu.

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 1074 puta