Subota, 15 Listopad 2022 17:44

Svetom misom i polaganjem vijenaca obilježena 31. obljetnica stradavanja nedužnih civila u Lipiku

 

Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije, Grada Lipika i Hrvatskog Feniksa organizirala je komemoraciju povodom obilježavanja tužnog sjećanja na zločin nad nedužnim hrvatskim civila, žiteljima Lipika. Prije svečane komemoracije, u župnoj crkvi sv. Franje Asiškoga u Lipiku, održana je sveta misa koju je predvodio vlč. Roko Ivanović.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na lipičkom groblju počast žrtvama odali su predstavnici obitelji ubijenih i nestalih, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Mato Tomašević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH te ravnatelj uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, izaslanik ministra obrane te voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika te gradovi Lipik i Pakrac predvođeni predsjednikom lipičkog Gradskog vijeća Slobodanom Katunarom i predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem.

Vijence su položili i predstavnici udruge Hrvatski Feniks na čelu s predsjednicom Jasnom Jug te članovi Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije na čelu s predsjednikom Dinkom Miovcem i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Osječko-baranjske županije. U ime PU požeško-slavonske svijeću je položila Ivana Radić, voditeljica službe za javni red i sigurnost, a počast žrtvama odali su i načelnik PP Pakrac Robert Hrastić, pripadnici Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ te predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca Pakrac – Lipik.

Nakon odavanja počasti prisutnima se obratio Dinko Miovec, predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije koji je zahvalio svima koji su se došli prisjetiti nedužnih žrtava, naglasivši kako se 12. listopada 1991. godine dogodila kulminacija velikosrpskog hira kad su pohvatali nedužne civile i odveli ih u svoje logore, odnosno kada su poubijali sve one koji nisu mogli krenuti s njima. „Civilni stradalnici na ovom području postoje od 19. kolovoza 1991., odnosno od prvog dana napada na Lipik i Pakrac, a stradavali su sve do VRO „Bljesak“, u svibnju 1995. godine.“ – istaknuo je Miovec.

Zamjenik županice Ferdinand Troha rekao je kako su ove stradale i nedužne žrtve dio našeg identiteta kojih se sjećamo svakog ponaosob, istaknuvši kako zlo nikad ne može do kraja pobijediti, čemu nas uči i povijest, istaknuvši kako žrtvu ovih ljudi nikada ne smijemo zaboraviti, izrazivši sućut svima onima koji su tijekom ovih ratnih događanja izgubili svoje najmilije.

„Sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila obvezuju nas da činimo što god možemo da ih pronađemo, a to možemo činiti samo u zajedništvu kako njihova žrtva nikad ne bi bila uzaludna.“ – ovom prigodom naglasio je izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči.

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 1002 puta