Ponedjeljak, 10 Listopad 2022 16:19

Povodom Međunarodnog dana Bijelog štapa u Požegi nastupilo Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život"

 

Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije u suradnji s Gradskim kazalištem Požega povodom Međunarodnog dana Bijelog štapa ugostili su Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" iz Zagreba koji su nastupili s predstavom Marine Vujčić pod nazivom ,,Podmornica", a ovu zanimljivu predstavu došao je podržati i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Glavne uloge u predstavi igrali su Vojin Perić (Emil Lahotski), Suzana Bliznac (Ema) te Damir Mizdrak (Polak), a režiju potpisuje Ivan Planinić. Predstava u izvedbi slijepih i slabovidnih glumaca govori o susretu i prijateljstvu dvoje ljudi za koje se na prvi pogled čini kao da se žena brine o čovjeku koji ne vidi, da bi se vremenom pokazalo da je situacija upravo suprotna.

Podmornica o kojoj se govori u predstavi nauči čovjeka da vidi stvari, da pronikne u njihovu bit za razliku od većine koja tek gleda, nemajući potrebe za dubinom za onim malim, a tako bitnim pomakom iz banalnog u promišljeno. U predstavi djevojka i starac lutaju svojim pričama, razotkrivaju do tada nikom nerečene tajne i tkaju uzajamnosti od kojih u srcima drhturi bezvremenska ljubav. Ona gleda i ne uočava, on je slijep, a vidi - prelamanje sjene i mraka u čisto neporecivo svjetlo.

Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" postoji više od 70 godina, osnovano je daleke 1948. godine, a pripremili su i odigrali preko 3500 predstava te oko 110 premijera.

Izvor fotografija: pozega.eu

Pročitano 3098 puta