Subota, 08 Listopad 2022 15:55

U požeškoj šetališnoj zoni obilježen Dan ružičaste i Dan plave vrpce te Mjesec borbe protiv raka dojke

 

Zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka Požega, Klub žena operiranih na dojci Požega te udruga ILCO Požega, prigodnom javnozdravstvenom akcijom u požeškoj šetališnoj zoni obilježili su Dan ružičaste i Dan plave vrpce te Mjesec borbe protiv raka dojke. Svojim dolaskom, podršku ovoj hvalevrijednoj akciji koja poziva na prevenciju i svijest o velikoj važnosti redovitih pregleda dojki te ranog otkrivanja raka debelog crijeva u našoj županiji, dali su i pročelnica Upravnog odjela Grada Požege Maja Petrović te zamjenik županice Ferdinand Troha.

Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma dojke u Hrvatskoj započeo je 2007. godine, a u tijeku je 7. ciklus pozivanja žena u starosti od 50 do 69 godina koje se svake dvije godine pozivaju na besplatni mamografski pregled dojki, pri kojemu mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine prije pojave kliničkih simptoma. Cilj programa je otkriti rak u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost za 25-30%.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, raka koji se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mlađih žena. Broj osoba oboljelih od raka u stalnom je porastu, a svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se broj oboljelih od raka u svijetu povećati s 19,3 milijuna u 2020. godini na 30,2 milijuna u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti s 10 milijuna u 2020. godini na 16,3 milijuna u 2040. godini.

Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva započeo je 2008. godine, a u tijeku je 5. ciklus pozivanja muškaraca i žena u starosti od 50 do 74 godine kojima se na kućnu adresu šalje besplatni test na skriveno krvarenje u stolici te se, u slučaju pozitivnog nalaza, obavlja pregled kojim se utvrđuje uzrok krvarenja. Cilj programa je otkriti rak u početnom stadiju te smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za 15%.

Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i predsjednica Županijske lige protiv raka Požega istaknula je kako je na području Požeško-slavonske županije na godišnjoj razini oko 50 novootkrivenih žena s karcinomom dojke te 60 do 80 novootkriveih situacija s karcinomom debelog crijeva kod oba spola.

„U odnosu na ostale županije cijelo smo vrijeme u vrhu po odazivu građana. Imamo nekoliko novih mehanizama kako možemo povećati odaziv u sklopu nacionalnih programa, a posebna novost je ono za što smo se godinama zalagali u Zavodu, a to je dolazak mobilnog mamografa na područje Pakraca i Lipika. Svaki puta do sada na terenu smo uspjeli pregledati i snimiti oko 150 žena, što je izvrsno. Cilj nam je da svi naši sugrađani budu redovito pregledani te da imamo što više rano otkrivenih karcinoma jer je i kod jednog i kod drugog raka najvažnije rano ga otkriti. Rak nema rane simptome, ne možete dovoljno rano napipati rak dojke niti osjetiti probleme s probavom pa posumnjati na rak debelog crijeva. Zato je tu Nacionalni program i uvijek kada dobijete poziv odazovite se.” – naglasila je Jasmina Kovačević.

Pročitano 859 puta