Subota, 08 Listopad 2022 15:24

U prigodi 140. obljetnice osnutka i djelovanja održana svečana sjednica HKUD-a „Vijenac“

 

HKUD „Vijenac“ ove godine obilježava 140. obljetnicu osnivanja te je tim povodom u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega održana svečana sjednica kojoj su uz članove te predsjednicu društva Anku Dorbić, prisustvovali i županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić te požeški paroh Nikola Petrović.

Ovom prigodom predsjednica Dorbić podsjetila je na to kako je davne 1882. godine utemeljitelj mješovitog pjevačkog zbora bio Vilim Just. „U to vrijeme u ovom dijelu Hrvatske, koja je tada bila u sastavu Austro-Ugarske, pjevački su zborovi nešto ranije osnovani samo u Osijeku i Slavonskom Brodu. Godine koje su slijedile donosile su zboru uspone i padove, a za vrijeme 2. svjetskog rata zbor je čak i prestao s radom. Kroz ovih 140 godina mnogo je zaslužnih za njegov opstanak, a tu bih posebno istaknula nekolicinu njih iz novijeg doba kao što je prof. Vladimir Munđar, prof. Jasna Gretzer te prof. Branka Horvat koji su godinama vodili zbor.“ – istaknula je predsjednica „Vijenca“.

„Mi pjevamo sa srcem. Nitko nam ne plaća ni put ni naše vrijeme, to je naše zadovoljstvo jer mi to volimo. Vijenac je uvijek posjećivao druge zborove, najprije one u našem susjedstvu, Cerniku, Novoj Gradiški, Virovitici, Slavonskom Brodu, a tu tradiciju međusobnih posjećivanja zborova nastojimo očuvati i danas te ćemo tako uskoro gostovati i u Križevcima.“ – rekla je Anka Dorbić.

Svečana sjednica društva bila je prigoda za zahvaliti se i nagraditi one koji su pridonijeli svojim trudom, zalaganjem, dugogodišnjom suradnjom i sudjelovanjem u radu društva te su tako ove godine zahvalnice HKUD-a „Vijenac“ dobili Franca Babić, Amalija Leikauff, Branka Horvat te Josip Morvaj, a čestitke na jubileju novim i starim članovima „Vijenca” uputio je gradonačelnik Glavić koji je ujedno zahvalio i svima onima koji su doprinijeli da zbor tako dugo opstane.

Županica Antonija Jozić, uz pozdrave i čestitke svima prisutnima, istaknula je kako je HKUD „Vijenac“ dio identiteta Grada Požege. „140 godina djelovanja društva nije malo, to je uistinu duga tradicija. S obzirom na ovu večer koja je poprilično ispunjena emocijama, mogu reći da je ljubav svih vas očita prema „Vijencu“. Neka vas ta ljubav nosi i nadalje u danima koji slijede. Požega je grad glazbe, grad u kojemu će glazba uvijek biti visoko na ljestvici prioriteta. Usudim se to reći jer je Požega grad kulture i grad baštine, a vi ste zasigurno jedan dionik u tome društvu. Želim vam puno uspjeha u radu, želim vam ustrajnosti, volje, a prije svega puno one ljubavi kojoj smo svjedočili i danas. Ta ljubav je vaš identitet, kao što ste vi dio identiteta Grada Požege.“ - istaknula je županica Jozić.

Izvor fotografija: pozeskivodic.com

Pročitano 811 puta