Nedjelja, 02 Listopad 2022 20:34

Svečano obilježeno 90 godina postojanja i rada DVD-a Čaglin

 

Postrojavanjem pripadnika DVD-a te svečanim mimohodom domaćina i gostiju iz desetak vatrogasnih društava započelo je obilježavanje 90 godina postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čaglin. Pritom je u crkvi sv. Alojzija Gonzage upriličena sveta misa nakon koje je u svečanoj dvorani Lukas održana svečana sjednica koju je otvorio predsjednik DVD-a Tomislav Sarajlić, a na kojoj su izneseni povijesni podaci koji su ostali zapisani od osnivanja društva, preko dva svjetska rata, Domovinskog rata do danas.

DVD Čaglin osnovano je davne 1932. godine, a danas je središnje stožerno društvo koje pokriva cijelu općinu te na kojega se može osloniti cijela zajednica. Društvo danas ima 69 članova od kojih je 37 operativnih vatrogasaca, kao i odjeljenje žena koje su se natjecale na Državnom vatrogasnom prvenstvu, a posebno se ponose sa svojih 45 članova vatrogasne mladeži.

Načelnik Općine Dalibor Bardač, koji je i sam aktivni vatrogasac te član DVD-a, istaknuo je kako se Općina Čaglin, radi potrebe za izgradnjom novog vatrogasnog doma, do sada tri puta prijavljivala na natječaje za europska i državna sredstva. „Sada je napravljena nova dokumentacija, ishoduje se građevinska dozvola i prijavljujemo se na novi natječaj. Nadamo se i očekujemo da će se konačno dobiti sredstva za razvoj ruralnog dijela Hrvatske i da ćemo dobiti svoj novi vatrogasni dom sa spremištem i garažama za vatrogasna vozila.“ – istaknuo je načelnik.

Čestitke i pohvale za dobar rad, predsjedništvu i članovima DVD-a Čaglin, uputili su brojni predsjednici DVD-a koji su nazočili svečanoj skupštini, kao i zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Josip Ugrin, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Marko Ašenbrener, mještanin Čaglina i bivši zamjenik župana Željko Jakopović, načelnik Dalibor Bardač, kao i zamjenik županice Ferdinand Troha koji je pozdravivši sve nazočne u ime županice Antonije Jozić i svoje osobno ime, istaknuo kako je uključenost vatrogasaca DVD-a Čaglin prisutna u svim segmentima javnog života naselja.

Na svečanoj sjednici najzaslužnijim članovima dodijeljene su medalje Hrvatske vatrogasne zajednice te priznanja DVD-a Čaglin.

Izvor fotografija: pozeska-kronika.hr

Pročitano 1286 puta