Petak, 30 Rujan 2022 19:09

Svečano obilježen Dan Grada Lipika

 

Obilježavanje Dana Grada Lipika i blagdana sv. Franje Asiškog započelo je na gradskome groblju pored spomen obilježja gdje su izaslanstva u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata položila vijence, nakon čega je održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

Uz domaćine, gradonačelnika Vinka Kasanu te predsjednika Gradskog vijeća Slobodana Katunara i brojne uvažene goste i uzvanike, izaslanika predsjednika Vlade RH i ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, izaslanika ministra hrvatskih branitelja i voditelja Područnog odjela MHB Požega Jozu Katića, zamjenika županice Požeško-slavonske županije Ferdinanda Trohu, generale Josipa Lucića i Mladena Markača, svečanoj sjednici prisustvovala je i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Na samome početku prigodnog programa prisutnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar koji je ujedno i otvorio svečanu sjednicu, a lipički gradonačelnik Vinko Kasana u svome obraćanju istaknuo je kako je sretan radi povratka starim životnim navikama, bez socijalne distance, maski, kontroliranja i ograničenja, te kako lipička povijest pamti mnoga teška vremena, ponajviše od ratnih razaranja.

„Ožiljke još uvijek liječimo, oni neće u potpunosti nestati, ali će napraviti mjesta za nove i poboljšane uspomene i prilike koje ćemo tek ostvariti. To nećemo moći ostvariti sjećajući se lošeg, jer mi zaslužujemo bolje, naša djeca i obitelji zaslužuju bolje, ali i naši prethodnici koji su svojim herojstvom i nesebičnom žrtvom prije trideset godina obranili naše domove.“ - naglasio je gradonačelnik Kasana.

„Sve naše aktivnosti usmjerene su u poboljšanje i napredak Grada i vidljivi su na svakom koraku, ali ono što je bitno je prosperitet naših stanovnika i sudionika u našem životu. Želimo biti socijalno osjetljivi grad u kojem su razvoj grada, ali istovremeno svaki problem i poteškoća naših građana, naša zajednička briga.“ – rekao je gradonačelnik te istaknuo odličnu suradnju sa susjednim gradovima kako kroz projekte, tako i kroz rješavanje zajedničkih problema i pitanja, kao i sa županijskim i državnim tijelima.

„Kada sam slušala gradonačelnika Kasanu na koji način govori o svojem Gradu onda možemo zaključiti samo slijedeće - ljubav je ona koja pokreće. I u njegovim riječima zahvalnosti koje je iskazao prema svim ljudima koji grade i izgrađuju Grad Lipik uistinu je vidljiva jedna velika doza ljubavi. Ta ljubav je zaslužna za sve one projekte, sve one velike i male korake koji Lipik pozicioniraju ne samo na karti naše županije, nego i na karti Hrvatske. Grad Lipik prvi je oslobođeni grad u Domovinskom ratu, a danas u njemu svjedočimo brojnim investicijama koje se realiziraju, koje su vidljive i koje su u tijeku.“ - istaknula je županica Jozić u svome obraćanju prisutnima.

Izaslanik predsjednika Vlade RH te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, čestitao je Gradu Lipiku na svemu dobrome što je učinjeno za Grad nakon ratnog razaranja.

„Sad kad gledamo vizure grada, sve ono što je obnovljeno - suštinski i s ljubavlju, ne možemo ostati ravnodušni i na tome vam čestitam. Imajući takve stvari na umu Vlada RH promijenila je neke od svojih pristupa u poreznoj politici, a poglavito u fiskalnoj decentralizaciji koja je omogućila da oni koji najbolje znaju u što treba ulagati, a to su lokalna uprava i samouprava, imaju na raspolaganju više sredstava kako bi omogućili svojim građanima onakve projekte koje su svojim programima predvidjeli. Uskoro slijedi i dodjela sredstava za izgradnju dječjih vrtića u velikom broju jedinica lokalne samouprave.“ - rekao je ministar te dodao kako će Vlada RH i nadalje brinuti o Slavoniji kroz program koji se ovdje provodi, a daje itekako dobre rezultate.

Na samome kraju svečane sjednice predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar i gradonačelnik Kasana uručili su priznanja zaslužnim pojedincima, obrtnicima i udrugama.

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 871 puta