Nedjelja, 25 Rujan 2022 10:06

U Šibeniku i Lipiku održana 11. tematska sjednica Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora

 

Nakon što su prvoga dana obišli Veteranski dom u Šibeniku te završetak uređenja Veteranskog doma u Sinju, koji bi trebao početi s radom do kraja ove godine, članovi Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora drugi dan tematske sjednice pod nazivom „Uloga veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ održali su i u Lipiku, gradu u kojem je izgrađen prvi Dom hrvatskih velikana na području Republike Hrvatske.

Uz članove Odbora, tematskoj sjednici u Veteranskom centru Lipik prisustvovali su županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, ravnatelj Doma hrvatskih veterana Josip Lucić, njegov zamjenik Zvonimir Kalčik, te voditeljica lipičkog DHV-a Svjetlana Mišor-Čulina.

Ovom prigodom predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić istaknuo je kako je uloga veteranskih domova u Republici Hrvatskoj briga i skrb o hrvatskim braniteljima, o njihovoj psihosocijalnoj i fizičkoj rehabilitaciji, ali i uklanjanju predrasuda, kao i vođenju brige o njihovom zdravstvenom stanju i svemu onome što je u poodmakloj dobi hrvatskim braniteljima potrebno.

„U Lipiku je izgrađen prvi ovakav centar, kao pilot projekt koji se pokazao izuzetno uspješnim jer u njemu se na jedinstven način vodi briga i skrb o hrvatskim braniteljima.“ - rekao je zastupnik Đakić te dodao da se uz lipički uspostavljaju još četiri veteranska centra - u Daruvaru, Sinju, Petrinji i Šibeniku.

Strateški je ovo i najvažniji infrastrukturni projekt Ministarstva hrvatskih branitelja usmjeren na pružanje sveobuhvatne skrbi i potpore za povećanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Projekt se sufinancira sredstvima EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a korisnik je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 339 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 85%, dok će se ostatak projekta financirati sredstvima iz Državnog proračuna.

Josip Lucić, ravnatelj Doma hrvatskih veterana zahvalio je predsjedniku Đakiću i članovima Odbora za ratne veterane na tome što su se u Lipiku i Šibeniku upoznali s radom DHV-a, ali i daljnjim razvojem veteranskih centara diljem Republike Hrvatske.

„Zahvaljujući i ovoj sjednici dodatno će se pojačati skrb o hrvatskim braniteljima, a mi računamo kako će tijekom narednih godina oko deset tisuća osoba koje ostvaruju pravo moći prolaziti kroz procese rehabilitacije i jedne široke potpore kako bi se toj kategoriji koja je značajno stradala u Domovinskom ratu te je danas izložena mnogim bolestima i preranom umiranju dodatno pomoglo.“ - rekao je Lucić.

Lipički Centar ima smještajni kapacitet za 50 osoba, a kako smo čuli od generala Lucića, tijekom proteklih godina kroz njega je prošlo oko 3.000 osoba.

„Na temelju svih mogućih iskustava u Lipiku smo postavili model koji će se primjenjivati u svim novoizgrađenim objektima, od kojih će neki imati kapacitet i za 140 osoba.“ – istaknuo je Lucić.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana istaknuo je kako su posebno ponosni što je Lipik prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu, ali i na činjenicu što je prvi objekt ovakve vrste u Republici Hrvatskoj pokrenut upravo u Lipiku izrazivši posebno zadovoljstvo i čast time što se ovakva ustanova nalazi na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija kako bi bila u službi branitelja koji ovdje dolaze osnažiti i duh i tijelo.

Županica Antonija Jozić ponosno je istaknula kako je upravo u našoj županiji izgrađen prvi Dom hrvatskih veterana u kojemu se putem niza sadržaja našim braniteljima osigurava dostojanstven život. „Ono što kao društvo moramo činiti jest zaštititi temelje hrvatske države, između ostalog, to su Domovinski rat i hrvatski branitelji koji su bitan segment društva u kojem živimo.“ - naglasila je županica uputivši zahvalu Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu hrvatskih branitelja na ovom projektu izgradnje veteranskih centra.

Izvor: compas.com.hr

Pročitano 1675 puta