Subota, 24 Rujan 2022 16:26

Ministar branitelja Tomo Medved svečano otvorio 11. sportske susrete Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske

 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc u Požegi, a u sjećanje na poginule hrvatske policajce u Domovinskom ratu, započeli su sportski susreti Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske. Na ovogodišnjim susretima sudjeluju brojni hrvatski branitelji iz 12 udruga članica s područja cijele Republike Hrvatske, a natjecanja se održavaju u 5 sportskih disciplina – mali nogomet, stolni tenis, šah, belot i kuglanje.

Zoran Renka, predsjednik Udruge hrvatske policije Požege i Požeško-slavonske županije istaknuo je kako su ovakvi susreti prilika za učvršćivanje zajedništva onih koji su zajedničkom snagom prije više od tri desetljeća prvi krenuli u obranu Domovine.

Nakon svečanog postrojavanja svih natjecatelja, intoniranja državne himne te pozdravnih govora uvaženih gostiju, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svečano je otvorio 11. sportske susrete te istaknuo kako je svaki ovakav susret prigoda za prisjetiti se i odati počast hrvatskim braniteljima koji su svoje živote izgubili u obrani Domovine, onima koji su od posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu nakon rata preminuli, kao i onih koji su još uvijek nestali i čija se sudbina svakodnevno pokušava otkriti.

“Toliko je toga u poveznici grada Požege i Požeško-slavonske županije sa hrvatskom policijom da je zaista lijepo vidjeti vas danas ovdje. Pred svima vama želim iskazati osobni ponos što sam svoj ratni put započeo kao hrvatski policajac, kao pripadnik Specijalne jedinice policije Rakitje. Veliki je broj vas koje sam imao priliku i čast sretati u Domovinskom ratu, a promatrajući vas vidim da ste pristigli od Vukovara pa sve do krajnjega juga Hrvatske i zaista sam sretan što smo u zajedništvu. Hvala svima vama koji ulažete ogromnu energiju i okupljate ove ljude koji su svojim životima svjedočili istini o stvaranju i obrani Republike Hrvatske.” - rekao je ministar Medved.

„Izuzetna mi je čast pozdraviti vas danas u Požegi, gradu domaćinu ovih vaših sportskih susreta. U županiji ste u kojoj je nažalost započeo Domovinski rat, u gradu Pakracu. U županiji ste u kojoj je i prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu, grad Lipik, ali i u županiji koja je dala brojne hrvatske branitelje koji su branili cijelu Republiku Hrvatsku. Hvala vam na svemu što činite u današnjim vremenima u kojima se okupljamo, družimo, u vremenima u kojima je izuzetno bitno prenositi istinu Domovinskog rata kao temelj stvaranja neovisne Republike Hrvatske. Ovi današnji sportski susreti bit će i sportski, ali s druge strane bit će i druženje svih vas koji ste tada, 90-tih godina prošloga stoljeća, imali hrabrosti i odvažnosti stati za obranu lijepe nam Domovine.” - rekla je županica Jozić.

Nakon otvorenja sportskih igara ZUHBDRP RH izaslanstva su se uputila do spomenika na Trgu 123. brigade gdje su položeni vijenci i zapaljeni lampioni u sjećanje na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Pročitano 4715 puta