Četvrtak, 22 Rujan 2022 13:37

Javni poziv za dodjelu potpore male vrijednosti u sektoru voćarstva

 

Poljoprivreda je osnovna djelatnost na području županije i ključ opstanka koji mora osigurati stanovništvu pristojan životni standard, sačuvati prirodu i očuvati identitet područja temeljen na običajima i tradiciji.

Županija godinama svesrdno radi na povezivanju voćara u proizvođačku organizaciju, a ovim Javnim pozivom želimo ih dodatno potaknuti na udruživanje i zbog izgradnje Logističko distributivnog centra (LDC) na prostoru uz Poljoprivredno – prehrambenu školu Požega.

U sklopu LDC bit će i ULO hladnjača. Izgradnja LDC na području Poljoprivredno – prehrambene škole nije samo za potrebe skladištenja hrane, već i za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, stvarajući proizvode veće dodane vrijednosti te ostvarenje novih radnih mjesta i omogućavanje ostanka mladim ljudima.  

Upravo iz tih razloga, izgradnja hladnjače je za Požeško – slavonsku županiju strateško pitanje, izravna potreba i preduvjet stvaranja konkurentnih poljoprivrednih proizvođača u sektoru voća i povrća. Potreba za jednim ovakvim objektom, u ovo vrijeme pandemije COVID-19 i uvoza poljoprivrednih proizvoda je još više došla do izražaja.

Požeško – slavonska županija izgradnju LDC planira financirati bespovratnim sredstvima EU te je nakon izgradnje mora dati na upravljanje proizvođačkoj organizaciji.

Budući, ULO hladnjača nije namijenjena, odnosno nije profitabilna za sve voćne vrste niti povrće javni poziv je ograničen na voćne vrste za koje je ULO hladnjača isplativa.

Javni poziv možete pronaći ovdje.

Pročitano 987 puta