Petak, 02 Rujan 2022 10:12

Požeški Malci Genijalci osvojili su čak četiri medalje na međunarodnom natjecanju

 

Održana je 6. Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici škole Malac Genijalac, na kojoj je sudjelovalo 500 natjecatelja iz Europe, a osim Hrvatske, natjecatelji su bili i iz Mađarske, Austrije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Švicarske i Njemačke. Na natjecanju iz mentalne aritmetike i mentalne matematike sudjelovalo je pedesetak škola.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode radnje mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka. Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću kojem vizualizacijom i simulacijom pokreta djeca postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte.

Mentalna matematika je namijenjena za djecu od 10 do 17 godina, a oni mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

Iz Hrvatske je sudjelovalo 13 škola, a u 6 gradova je otišlo 13 medalja, od toga najviše u Požegu.

Požeški Genijalci osvojili su čak četiri medalje u pisanom dijelu računanja na abakusu. Alana Baričević osvojila je zlatnu medalju, Marija Obućina srebrnu medalju, Dora Kovačević srebrnu medalju i Mate Kovačević brončanu medalju. Na međunarodnom natjecanju ukupno je sudjelovalo 9 požeških Malaca, a uz osvajače medalja to su: Gabrijel Obućina, Leon Šutalo, Denis Egner, Dora Križić te Andrija Štancl. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi.

Genijalce požeške škole primio je zamjenik županice Ferdinand Troha koji im je čestitao na uspjehu i zaželio još puno uspjeha.

Pročitano 1274 puta