Utorak, 30 Kolovoz 2022 14:48

Napunjene festivalske butelje

Kutjevo d.d. i požeški tamburaški festival njeguju tradiciju dugu više od pola stoljeća te su i ove godine u kutjevačkom podrumu, tradicionalno napunjene butelje ovogodišnjeg festivalskog vina, što je bila prigoda za predstavljanje najveće hrvatske vinarije te programa festivala.

Član uprave Kutjeva d.d. Dino Galić rekao je kako je velika čast, u podrumu koji datira još iz 1232. godine, ponovno održati ceremoniju punjenja festivalskog vina, kojom simbolično započnje tamburaški festival – Zlatne žice Slavonije.

„Znamo koliko je truda, energije i znanja uloženo da se prezentira ova županija na visokoj razini. Mi kao vinarija smo od samih početaka uz ovaj festival kao sponzori i prijatelji. Kao što ovaj festival znači puno za Požeško-slavonsku županiju, tako se i Vinarija Kutjevo gotovo 8 stoljeća trudi prezentirati diljem svijeta. Na preko 400 ha vlastitih vinograda i preko 380 hektara vinograda naših kooperanata, proizvodimo i izvozimo vina u više od 25 zemalja svijeta. Za ovu godinu smo, kao i svake godine, ponudili svim dragim gostima i posjetiteljima ove predivne manifestacije naše najbolje iz podruma, koje su se naši dragi kolege i vinogradari, podrumari i enolozi potrudili odnjegovati.“ istaknuo je Galić.

Etikete Festivalskog vina nosit će Graševina vrhunska berbe 2021. godine, ujedno najprodavanija hrvatska butelja s godišnjom proizvodnjom od preko 300 tisuća litara. Drugo vino je Maximo nero berbe 2017. godine.

Predstavljen je i obnovljeni Turkovićev podrum star više od 120 godina i vinski trezor. Jedinstveni je to projekt u kojemu će se svake godine moći posložiti 1232 butelje na odležavanje za 1232 sretnika, koji će najbolja vina moći ostaviti na čuvanju i u datom trenutku, kad enolozi procjene da su dosegli svoju optimalnu zrelost za uživanje u njima, doći uživati u svojim vinima ili će im ona biti poslana na željenu adresu.

Ispred Grada Požege kao organizatora ovogodišnjeg festivala Zlatne žice Slavonije, direktor festivala gradonačelnik Željko Glavić izrazio je zahvalio Kutjevu d.d. na ovoj dugogodišnjoj suradnji.

„Vjerujem da će te uživati u glazbi koju ove godine uređuju umjetnički direktor i voditelj Večeri novih pjesama Saša Botički, voditelj Retrospektive Krunoslava Kiće Slabinca Alen Kovačević i voditelj folklornog programa Nikola Krmar. Imali smo odličan odaziv svih koji se bave tamburaškog glazbom i vjerujemo da će ovaj festival uz dobro vrijeme uspjeti. Vama u Kutjevu d.d. zahvaljujem što dugi niz godina kao generalni sponzori pratite požeški festival.“ – rekao je gradonačelnik Požege.

Pokrovitelj festivala je Požeško-slavonska županija te je zamjenik županice Ferdinand Troha također izrazio zadovoljstvo.

„Zlatne žice u Zlatnoj dolini s krasnim ljudima i bogatim programom nešto je što će cijelu Hrvatsku, a sigurno i nas domaće, veseliti ovih dana. Požega će disati onako kako inače diše u festivalske dane i vjerujem da će uz dobro vrijeme Trg Svetog Trojstva biti pun, a mi sretni i veseli. Vino i glazba su povezani oduvijek i veseli me što je Kutjevo d.d. i ove godine ponudilo najbolje od najboljeg, a Zlatne žice Slavonije zaslužuju najbolje, i zato svima hvala.“ izjavio je zamjenik županice Troha.

Nakon uvodnih govora predstavnici organizatora i Kutjeva d.d. simbolično su zalijepili etikete ovogodišnje Festivalske Graševine i Festivalskog Maximo Nero vina te tako na tradicionalan način otvorili ovaj festivalski tjedan.

 

Izvor fotografija: Požeška kronika

Pročitano 640 puta