Petak, 05 Kolovoz 2022 17:07

U kraljevskom gradu Kninu obilježena središnja svečanost 27. obljetnice VRO „Oluja“

 

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" održano je i u Kninu, hrvatskom kraljevskom gradu koji je u jutarnjim satima, dana 05. kolovoza 1995. godine, oslobođen od okupatora. Točno u podne toga istoga dana, na slavnoj kninskoj tvrđavi zavijorila se 20-metarska hrvatska zastava kao simbol pobjede i slobode.

Vojno-redarstvena operacija "Oluja" započela je 4. kolovoza 1995. godine u ranim jutarnjim satima. Najveći uspjeh akcije postignut je upravo 05. kolovoza kada je oslobođen grad Knin, dotadašnje središte srpske pobune te je ubrzo, točnije 07. kolovoza, operacija Oluja i uspješno završena. Nakon četiri godine srpske okupacije, u samo 84 sata, ovom akcijom oslobođeno je 11.000 četvornih kilometara okupiranih područja i gradova u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu - gotovo petina države. To je utjecalo i na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Središnja svečanost obilježavanja „Oluje“ održana je na stadionu NK Dinara, a brojni hrvatski branitelji, vojni invalidi, obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, ratni zapovjednici, predstavnici vojske i policije, kao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, brojni predstavnici vlasti, dužnosnici, predstavnici gradova, općina i županija, među kojima je bila i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, prisjetili su se danas ovog pobjedonosnog dana, dana kada se prisjećamo naših heroja - ponosa i slave koji su tada vladali ulicama diljem Lijepe naše.

Premijer Andrej Plenković na samome početku svoga govora istaknuo je kako Hrvati gotovo 900 godina nisu slobodno upravljali vlastitom sudbinom već su na svojoj zemlji bili podčinjeni raznim stranim vladarima i tuđinskim režimima, sve dok vizijom predsjednika Tuđmana, hrabrosti hrvatskih branitelja, te jedinstvom cijelog hrvatskog naroda nije ostvareno pravo na slobodu i svoju državu.

„U tome su hrvatski branitelji dali najveći doprinos i upravo su oni kamen temeljac naše slobode i naše demokracije. Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali za budućnost Domovine, za slobodu svoga naroda i za to da Hrvatska izbori svoje pravo na samostalnost.“ – naglasio je premijer.

„Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća. Hrvatska vojska i policija vratile su do tada najveći dio okupiranih teritorija. To nam je kasnije omogućilo i mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja i povratak posljednjeg dijela otrgnute hrvatske zemlje čime smo iz rata izašli kao pobjednici sa svakim milimetrom hrvatskog teritorija pod ustavnopravnom vlašću Republike Hrvatske. Oluja je ujedno omogućila mir i u BiH, a u Bihaću je spriječeno ono što se dogodilo u Srebrenici.“ – rekao je premijer Plenković.

„U okolnostima bešćutne agresije Rusije, kršenja međunarodnoga prava i gaženja suverenosti jedne države, još jednom vidimo koliko je visoka cijena slobode. Upravo zato što znamo kako je biti žrtvom agresije dali smo potporu Ukrajini i pružili utočište za 20.000 Ukrajinaca. Mi ćemo ustrajati u zaštiti ustavnih prava Hrvata u BiH kao ravnopravnog konstitutivnog naroda jer nema europske BiH sve dok svi njeni građani, a osobito Hrvati koji su često preglasani i obespravljeni, ne budu legitimno i demokratski predstavljeni u predstavničkim i izvršnim tijelima zemlje. Preduvjet za to je pravedan izborni zakon kao i bolje funkcioniranje federacije BiH.“ – rekao je premijer.

"Rat na europskom kontinentu narušio je ravnotežu i njegove su posljedice u cijelom svijetu. To nas opominje da moramo jačati obrambene sposobnosti.“ – naglasio je premijer Plenković.

Prigodnim riječima uzvanicima su se obratili i general Mladen Markač, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Pročitano 975 puta