Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2022 13:28

Sjećanje na hrvatskog branitelja Josipa Kneževića - prvu žrtvu s područja bivše Općine Požega

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Novoj Ljeskovici obilježena je 31. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Josipa Kneževića koji je na osječkom bojištu nedaleko od Erduta izgubio život kao pripadnik „Tigrova“.

Počast poginulom branitelju odali su članovi obitelji, predstavnici udruga hrvatskih branitelja s područja Požeško-slavonske županije, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Marina Štimac, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, predstavnici županijske Policijske uprave, predstavnici vojarne 123. brigade HV Požega, načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač, predstavnici Doma za odrasle osobe Ljeskovica, Udruga ratnih veterana 1. gbr „Tigrovi“, predstavnici Udruge Put, istina i život iz Ruševa, Udruga za zaštitu Sovskog jezera na čelu s predsjednikom Zdenkom Poljakovićem, te Stožerno dobrovoljno vatrogasno društvo Čaglin.

Ovim činom odana je počast Josipu Kneževiću, prvoj žrtvi bivše Općine Požega kao i svim ostalim poginulim i nestalim Hrvatskim braniteljima za nemjerljivi doprinos u stvaranju i obrani naše Domovine. Nakon polaganja vijenaca svi nazočni okupili su se u vatrogasnom domu, a Josip Tušek, predsjednik udruge koja nosi ime po poginulom hrvatskom branitelju, pozdravio je sve prisutne te zahvalio što su svojom nazočnošću doprinijeli oživljavanju uspomene na Hrvatskog branitelja Josipa Kneževića i njegov doprinos u obrani i stvaranju naše Domovine Hrvatske.

Josip Knežević odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Ordenom Zrinski-Frankopan, Redom Nikole Šubića Zrinskog, a Ministarstvo obrane posmrtno mu je dodijelilo Spomen zahvalnicu 1. Gardijska brigada Tigrovi i Plaketu Tigar. Predsjednik RH odlikovao ga je posmrtno Redom Hrvatskog Pletera, a Općina Čaglin dodijelila zahvalnicu i grb općine Čaglin.

Ovom prigodom načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač istaknuo je važnost obilježavanja obljetnica pogibije naših heroja te odao priznanje trudu i radu svih nazočnih, jer svatko na svoj način doprinosi promicanju vrijednosti Domovinskog rata, kao i imena hrvatskog branitelja Josipa Kneževića te svih drugih poginulih branitelja.

Izvor fotografija: Udruga za sport i rekreaciju Josip Knežević

Pročitano 1525 puta