Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Lipanj 2022 19:03

U OŠ „Mladost“ Jakšić provedena edukativno preventivna aktivnost „Stani.Pogledaj.Mahni.“

 

Volvo Trucks kroz svoj dugogodišnji projekt "Stani. Pogledaj. Mahni." nastavlja s akcijom za sigurnost djece u prometu u Hrvatskoj, a kao nositelji projekta, u zajedničkoj suradnji s policijskim službenicima PU Požeško-slavonske, dana 14. lipnja, u Osnovnoj školi „Mladost“ Jakšić provedena je navedena edukativno preventivna aktivnost namijenjena nižim razredima osnovnih škola.

Kako bi povećali svijest i naučili djecu kako se sigurno ponašati u prometu, Volvo Trucks razvio je program obuke. Bit programa je naučiti tri važne riječi: Stani - prije prelaska ulice, Pogledaj - oba smjera i pazite da imate kontakt očima s vozačem, Mahni - i pričekaj da vam vozač mahne prije nego što prijeđete ulicu.

Boško Obradović, ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ izrazio je zadovoljstvo što jakšićka škola sudjeluje u ovakvom programu, jer će njihovi učenici kroz edukaciju imati mogućnost teoretski i praktično naučiti više o sigurnosti u prometu.

Obzirom na gust promet s kojim se svakodnevno susreću na putu do škole, jakšićki učenici imali su priliku čuti što je opasno i na što treba paziti, a na današnjoj edukaciji posebno su istaknuta mjesta gdje ne smiju stajati kada se radi o kamionima, što vozač kamiona vidi, a što ne vidi, te kako se općenito trebaju ponašati na prometnicama.

„Koristim priliku kako bih pozdravio ovu inicijativu koju imamo i od strane Ministarstva unutarnjih poslova, kao i tvrtke „Volvo“. Poznato je da je OŠ „Mladost“ na tranzitnom mjestu, na križanju, gdje ima dosta prometa. Općina Jakšić ima puno djece, puno učenika i vjerujem da će ova akcija dati sva ona potrebna saznanja te da će učenici steći izvjesna iskustva i poboljšati sigurnost u prometu. Na svima nama koji smo u javnom životu je da što više mladima, djeci i učenicima omogućimo standarde komunalne higijene, prometne kulture i svega onoga što će učiniti njihov dolazak u školu sigurnijim i kvalitetnijim.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Mladen Juranić, predstavnik tvrtke „Volvo“ za teretna vozila istaknuo je kako se trude i pokušavaju obučiti što više ljudi koji se na dnevnoj bazi često nalaze oko kamiona. „Fokus nam je na maloj djeci koja su najranjivija skupina i koji tek uče, a vjerojatno se i boje kamiona radi njegove veličine i mase. Mi im našim edukacijama želimo objasniti da se ne moraju bojati te im kroz razne načine pokazujemo kako mogu biti sigurniji u prometu.“ – istaknuo je Juranić.

Mario Matijević, policijski službenik za poslove prometne policije u službi za javni red i sigurnost PU Požeško-slavonske, istaknuo je kako se aktivnost „Stani.Pogledaj.Mahni.“ provodi u tjednu od 13.-19. lipnja kada se provodi i pojačani nadzor prometa usklađen sa akcijama ROADPOL-a usmjeren upravo na teretne automobile i autobuse.

„Što se tiče statistike stradavanja djece u našoj županiji, prošle godine u prometnim nesrećama ukupno je bilo 79 djece od čega ih je stradalo 19. Od 19-tero djece, četvero ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 15-tero djece lakše ozlijeđeno. U prvih 5 mjeseci ove godine 30-tero djece sudjelovalo je u prometnim nesrećama, od čega ih je troje stradalo. Jedno dijete zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok je dvoje djece lakše ozlijeđeno. Danas će u učionicama djeci biti održan teorijski dio kroz interaktivnu priču, a djelatnici „Volva“ uz našu asistenciju, djeci će pokušati dočarati naziv projekta „Stani.Pogledaj.Mahni.“, nakon čega će se djeca uputiti do kamiona gdje će imati prilike s mjesta vozača vidjeti preglednost, mrtvi kut, itd.“ – rekao je službenik PU Požeško-slavonske županije.

Pročitano 955 puta